Србија и Балкан

Вучић о договору у Охриду: Србија се никада није служила триковима, примениће оно што је рекла

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би волео да рат у Украјини стане сваког секунда, док се на Западу говори само о томе ко ће да победи
Вучић о договору у Охриду: Србија се никада није служила триковима, примениће оно што је рекла© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Србија никада није служила никаквим триковима и да ће спровести оно што је, како је нагласио, рекла да ће да уради.

"То је моја порука онима који су говорили о томе. За разлику од свих њих ми се никада триковима не служимо. Оно што сам рекао у Народној скупштини Републике Србије, што сам рекао њима у Охриду, њима у Бриселу и петорки у Београду, понављам свакога дана и ни за јоту се мој став није променио ни пред ким", рекао је Вучић на конференцији за новинаре са италијанским министром спољних послова Антонијем Тајанијем поводом Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије.

Одговарајући на питања новинара да ли ће Београд спровести оно што је договорено на састанку у Орхриду о нормализацији односа Београда и Приштине, председник је казао да је правно обавезујуће за Србију нешто на шта он стави потпис или печат или када се са тим вербално, односно усмено сагласи.

"И нико други не може да произведе правне последице за Републику Србију осим њеног председника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова", напоменуо је Вучић.

Додао је ће Србија радити на имплементацији свега што је, како је казао, "рекла да ће да ради".

"Не мислим да ће Приштина да испуни оно што јој је једина обавеза, а то је да у складу са споразумима постигнутим у дијалогу формира Заједницу српских општина. Дакле, све што смо рекли да ћемо да радимо, на имплементацији, ми ћемо да урадимо. Оно што сам рекао да нећемо, то сам и данас поновио Антонију Тајанију, да не би било покварених и лажних тумачења и да видите да се уопште не плашим што говорим свима у лице потпуно исто. Замолио бих поједине министре из неких земаља да питају и канцелара (Немачке Олафа) Шолца и председника (Француске Емануела) Макрона јесам ли им то у лице рекао или не", рекао је Вучић.

Поновио је да то за Србију подразумева да нема говора о чланству у Уједињеним нацијама за такозвано Косово, као ни организацијама, институцијама и агенцијама УН и да нема признања.

"Све остало што значи стварно нормализацију односа, што значи нормалан однос између Срба и Албанаца, боље односе, без тензија и сукоба Србија је спремна да примењује и Србија ће да имплементира. А да ли ће неки други, то ћемо да видимо, па ћу ускоро да их питам ко се служио триковима, а ко није", нагласио је председник.

Истакао је да што се Србије тиче, она има своју реч и да њена реч нешто значи.
"А плашим се да нечији потписи ни до данас нису значили ништа, јер да то није тако онда 10 година после потписивања споразума не бисмо и даље причали о ЗСО, као што причамо данас", рекао је Вучић.

Додао је да му није лако да трпи "најнеодговорније и најнеспособније типове у земљи који су уништили земљу".

"То ћу оставити за неки друге дане, не желим у такве ствари да мешам наше госте. И добиће заслужен одговор. Као што не мислим да Србија треба да се повлачи и склања од било кога и да има нечега да се стиди, тако има много мање да се стиди оних најгорих у њој који би је уништили у року од пет минута и они ће добити свој прави политички одговор", поручио је Вучић.

Вучић изјавио је данас да је 20. јануара, када су у Београду били западни посредници у дијалогу са Приштином, међу њима био и представник Италије Франческо Тало, што је био знак да ће Рим имати улогу у дијалогу Београда и Приштине.

"То је био важан сигнал да ће Италија имати значајнију улогу у решавању конфликтне ситуације. Ми не делимо исто виђење о Косову и Метохији, наше је да разговарамо, да чувамо мир и стабилност", рекао је Вучић на конференцији за новинаре са шефом италијанске дипломатије Антониом Тајанијем.

Он је казао да је позиција Србије вишеструко тешка у овом тренутку, те да је срећан што је Србија успела да сачува мир, упркос томе што је у италијанској штампи било текстова како се чека дан када ће Србија да нападне своје суседе, што се испоставило као апсолутно нетачно.

"То су били трикови којима је требало да наштети имиџу Србије", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да би волео да рат у Украјини стане сваког секунда, док се на Западу говори само о томе ко ће да победи.

"Не интересује ме ко ће да победи, а ко ће да изгуби, народ у Србији занима само мир. Србија се нада миру и сматра да ће мир и нама донети огромно олакшање, а хоће ли га бити или не, ја се плашим да неће", рекао је Вучић.

image