Србија и Балкан

Релативизација са Љиљаном Смајловић: Гост Станко Церовић

Новинар и писац каже да је био антикомуниста до 30. године када је схватио да је антикомунизам "јако глуп приступ историји", као и да је сваки анти став глуп јер је живот увек компликованији
Релативизација са Љиљаном Смајловић: Гост Станко Церовић© РТ Балкан

У новој епизоди емисије "Релативизација", Љиљана Смајловић је са писцем и новинаром Станком Церовићем разговарала о новинарству, објективности, пропаганди, разликама између малих и великих народа, али и о томе како данас гледа на Западну Европу у којој живи дуги низ година.

"За мене је новинарство било део политичке активности. Ја сам био јако политички ангажован као некакав либерални дисидент и за мене је новинарство било у служби тога. Био сам идеолошки поткован, али се никад нисам осећао као новинар", каже Церовић на почетку разговора, али истиче да се никада није осећао ни као писац, и поред тога што је био везан за литературу.

Наводи да је студирао филозофију, али да се током тих студија не постаје филозоф, као и да не постоји таква професија.

"Сматрао сам да немам никакву професију, већ само таленат да убеђујем људе да мисле оно што ја већ мислим. Тај таленат је јако цењен у модерном друштву. То је таленат за професионалног лажова", каже саговорник Љиљане Смајловић, али истиче да није тако мислио у време док се тиме бавио.

Он сматра да је новинарство изванредна и најбоља професија која постоји, али и веома тешка.

"Ко успе да се бави новинарством коректно и поштено, то је изузетна професија. Захтева брзе и муњевите реакције, немате времена да много анализирате, мислите и тражите праву линију, већ сте најчешће притиснути временом да брзо размишљате", додаје Церовић.

Објективност је бесмислена и недостижна

Напомиње да је објективност бесмислена јер она не постоји, "ни у науци, ни било где друго".

"Као циљ је такође недостижна, али оно што није недостижно, то је да новинари буду најистинитији што могу, да буду поштени у односу са истином. Да саопштаваш људима оно најбоље што си могла да смислиш о одређеној ситуацији, знајући да то није ни објективно, ни истинито јер смо људи", каже саговорник Љиљане Смајловић.

Додаје да је важно да новинар буде објективан и истинит у односу на сопствено знање и запажање, да не фалсификује и не лаже намерно, што, како наводи, највећи број људи ради.

Каже да је био антикомуниста до 30. године када је схватио да је антикомунизам "јако глуп приступ историји", као и да је сваки анти став глуп јер је живот увек компликованији.

Церовић истиче да људи греше када себи дозволе да буду разочарани у реалност јер то може човека да гурне у пасивност, "што је страшно глупо". 

"То када си разочаран, то је као да си благословен. Открива ти се нешто боље - дубљи слој реалности. То је драгоцена ситуација", поручује он.

Напомиње да је дужност човека да не буде разочаран јер је то веома сујетан став.

"Увек ћеш бити разочаран, ако си поштен са самим собом", каже Церовић.

"Новинарство је центар зла модерног света"

Мисли да је страховито важно да се чују различити ставови у медијима, чак и када је то потпуно неважно у практичном животу.

"Однос према истини је суштина људског живота", поручује саговорник Љиљане Смајловић.

Истовремено, наводи да је новинарство центар зла модерног света.

"Људска психа је конструисана тако да човек увек ради зло. Људска врста је таква, људи убијају људе, раде зло, али је у човеку направљен механизам где то зло које је учињено долази до свести и људи га осуђују и одбацују. Човек неминовно ради зло, али се неминовно и сети да је урадио зло и почне да се каје", каже он.

Међутим, у пропагандном новинарству се дешава то да пропагандна завеса спречава људе да схвате шта се ради у њихове име или да уопште схвате шта они сами раде.

"Улога медија је, не да информишу, већ да спрече људе да схвате шта се стварно дешава. То је циљ", оцењује Церовић.

Објашњава да се на Западу дешава нешто драматично са људима.

"То је друштво које је неколико стотина година владало светом и било страховито успешно. Дошло је до степена богатства и развоја какав је незамислив у историји. За прављење тако модерне државе и моћне као што су западне које су постале империје, за то се захтевају велике жртве од људи услед чега је направљена нека врста фаустовске погодбе", сматра Церовић.

Он наводи да су људи на Западу спремни да подржавају све, под условом да им стандард расте.

"Паре су једина права вредност и докле год им то обезбеђујеш, они пристају да се праве да нису били ту", каже он.

Истиче да се суштина капитализма своди на мисао "посао је посао" и да је све у функцији тога.

Европска елита изневерила идеју Европске уније

Говорећи о Европској унији, Церовић је навео да је то била одлична политичка идеја која добра за све мале народе.

Међутим, каже да је та идеја изневерена од стране европске, проамеричке елите, те да, истовремено, треба признати да је управо Америка наметнула идеју стварања Европске заједнице.

"Америка је омогућила да се направи Европска заједница, која јој је била потреба како би одржала своју доминацију у Западној Европи", сматра Церовић.

Ипак, додаје да је амерички интерес да се нипошто не дозволи да се Европа осамостали и уједини, да постане суверена.

"Стално мора да буде нефункционална и у кризи", каже он.

Мали народи морају да воде моралну политику

Коментаришући сличности између подизања оптужнице против Слободана Милошевића деведесетих година и недавног налога за хапшење Владимира Путина, Церовић наводи да је бесмислено подићи оптужницу против председника Русије.

"Реч је о сличном приступу, али резултат неће бити исти", сматра он и додаје да постоји разлика јер када се велика сила намерачи на мали народ, онда је то "страшна, трагична и толико тужна прича о малим и беспомоћним људима над којима се увек изводе исти трикови".

Додаје да мали народ, "у паузама од добијања батина од разних газда", нема времена да развије своје искуство и да стабилизује свој однос према свету, да зна тачно како треба да се понаша да би био успешан и избегао пораз.

Зато истиче да је најбоља политика коју мали народ може да води - морална политика.

"Нико не убија и не напада тако лако доброг човека, чак ни силеџије или гангстери. Нико не воли да нападне некога за кога зна да је морална личност", сматра Церовић.

Додаје да мале државе не смеју да покушавају да преваре велике јер су неспособне за то. 

"Велике државе познају те политичке трикове хиљаду пута боље од тебе и тако ће увек бити", закључује Церовић.

image