Србија и Балкан

Српска листа: Неповерење које Срби осећају према Куртију је забетонирано

Српска листа у саопштењу је навела разлоге због којих неће учествовати на заказаним локалним изборима у четири општине на северу Косова и Метохије
Српска листа: Неповерење које Срби осећају према Куртију је забетонираноGetty © Chris McGrath

Српска листа је саопштила да је одлука да не учествује на ванредним локалним изборима у четири општине на северу КиМ заказаним за април, последица континуираног институционалног насиља које над српским народом спроводи режим Аљбина Куртија, лишавајући Србе свих људских права на тлу Европе у 21. веку.

Пре свега, како наглашава Српска листа, због неиспуњења јасних захтева због којих су напустили косовске институције, а то је формирање Заједнице српских општина и повлачење свих специјалаца са севера Косова и Метохије.

"У претходне две године Србима на Косову и Метохији, антисрпски режим Аљбина Куртија је онемогућио право гласа на изборима и референдуму, забранио вакцинацију против корона вируса и онемогућио достављање лекова и санитетског материјала, хапсио, прогањао и оптуживао виђене Србе без икаквих доказа", наводи се у саопштењу Српске листе.

Иако постоји договор у Бриселу, тај режим је, како се истиче, онемогућио употребу КМ таблица на Косову и Метохији под претњом силом и на тај начин одузео српском народу право на слободу кретања.

Српска листа указује да су, "казнене хорде косовских специјалаца су одузеле земљу српским домаћинима у Зубином Потоку и Лепосавићу и изградили противправно базе у овим општинама, те свакодневно малтретирају српски народ и пуцају у Србе, уз аплаузе Куртијевог министра Свечле".

Такође, Српска листа подсећа Куртија да је од почетка године из службеног ватреног оружја припадника КБС пуцано на српску децу, Стефана и Милоша у Штрпцу, а да је на Бистричком мосту пуцано с леђа у Миљана Делевића.

Инциденти у којима страдају Срби, њихова имовина и скрнави имовина Српске православне цркве су готово свакодневни и за то по правилу нема ухапшених, а у случају где и буду ухапшени, као у Штрпцу, нападачи се не оптуже за покушај убиства него за изазивање опште опасности.

"Наравно, 'демократски режим' Аљбина Куртија настоји да Србима одузме и право на слободу говора, зато је Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због изговорене речи, а они који свакодневно Србе називају најпогрднијим именима не буду ни позвани на информативни разговор. Да ствар буде још гора, господину Тодосијевићу је позив за издржавање казне стигао, а пресуда за шта је осуђен још увек није", истиче Српска листа.

Наглашава и да је свој однос према српском народу Курти показао и именовањем себи лојалних Срба попут, како се наводи, Ненада Рашића за министра иако нема никакву подршку грађана, нити једног посланика у Скупштини у Приштини, као и одбијањем да поштује одлуку Уставног суда по питању повратка земљишта манастиру Високи Дечани.

"Имајући све наведено Српска листа је, у складу са ставовима грађана које заступамо годинама уназад, донела одлуку да не учествује на овим изборима. Неповерење које Срби осећају према Куртију је његовим последњим потезима забетонирано. Напомињемо да је званични Београд одувек био конструктиван партнер и опредељен за очување мира на овим просторима те Куртијеве оптужбе на рачун званичног Београда немају никакво утемељење", закључује Српска листа.

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон поставила је данас на Твитеру факсимил писма које је потписала заједно са послаником социјалдемократа Тијсом Ројтеном, у којем је навела да "ЕП дубоко жали" због одбијања Српске листе да учествује на предстојећим изборима на северу КиМ.

Она је истовремено позвала Српску листу да "без одлагања" достави своју изборну листу, а институције у Приштини позвала да, иако је истекао рок за пријаву кандидата за учешће на изборима, "покажу флексибилност" и позову Српску листу да преда листе кандидата без одлагања.

У писму се такође наводи и да члан 7. споразума о нормализацији односа који је договорен 27. фебруара обавезује обе стране да обезбеде одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на КиМ.

"Избори су суштинска прилика за људе на северу Косова да обезбеде самоуправљање кроз искоришћавање својих демократских права", наводи се у писму и додаје да би неучествовање на изборима одузело право становницима севера КиМ да изаберу своје представнике који ће радити на изградњи боље будућности за њихову заједницу.

Рок за пријаву кандидата за ванредне локалне изборе у четири општине на северу КиМ истекао је јуче, а Српска листа није поднела кандидатуру.

Вјоса Османи одредила је 23. април ове године као нови датум за одржавање ванредних избора за градоначелнике општина северне Косовске Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана и за скупштине општина Звечан и Лепосавић.

image