Србија и Балкан

Истекао рок за пријаву, Српска листа неће да учествује на ванредним локалним изборима на северу КиМ

Српска листа није кандидовала своје представнике зато што нису испуњени њихови захтеви да се формира Заједница српских општина и да се припадници косовске специјалне полиције повуку са севера покрајине, због чега су и напустили приштинске институције
Истекао рок за пријаву, Српска листа неће да учествује на ванредним локалним изборима на северу КиМwww.globallookpress.com © Depo Photos

Истекао је рок за пријаве за оверу политичких субјеката и кандидата који желе да учествују на ванредним изборима за градоначелнике у четири општине на северу Косова као и рок за пријаву за ванредне локалне изборе у општинама Звечан и Лепосавић, саопштено је из Централне изборне комисије у Приштини.

Српска листа није кандидовала своје представнике а, како је раније саопштила, а у уторак потврдила на састанку са америчким амбасадором у Приштини, Џефријем Ховенијером, на изборима неће ни учествовати.

На изборима не учествују јер, како је саопштено, нису испуњени њихови захтева у вези са формирањем Заједнице српских општина и повлачењем припадника специјалне полиције повуку са севера покрајине, због чега су и напустили приштинске институције.

"Централна изборна комисија саопштава да је истекао рок за подношење пријава за оверу политичких субјеката и кандидата који желе да учествују на ванредним изборима за градоначелнике општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић и на ванредним изборима за скупштине општина Звечан и Лепосавић, који ће се одржати 23. априла 2023. године", рекао је портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези.

Осим представника највећих партија које окупљају Албанце, за градоначелника Лепосавића се кандидовао Александар Јаблановић, лидер Партије косовских Срба, а за градоначелницу Звечана, независна кандидаткиња Слађана Пантовић.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је раније током дана позвао српске политичке партије да се пријаве, а Србе да изађу на изборе.

Избори за градоначелника спроводе се у општинама Звечан, Северна Митровица, Лепосавић и Зубин Поток и планирано је да буду одржани 23. априла.

За исти датум је заказано и одржавање избора за локалне скупштине у Звечану и Лепосавићу.

image