Србија и Балкан

Боцан-Хараченко: Верујем да Србија неће стати у тужни ред земаља

Руски амбасадор говорио је о притисцима на Србију да Русији уведе санкције
Боцан-Хараченко: Верујем да Србија неће стати у тужни ред земаља© FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан–Харченко је рекао да верује да Србија неће стати у тужни ред земаља које не мисле на своју националну добробит и добробит својих грађана, али да су свесни колики су притисци на Србију по питању увођења санкција.

"Свака земља или цела ЕУ и без одговора са наше стране, односно некаквих одмазда, трпи штетне последице. Лоше и теже од последица санкција у Русији. Свака земља која се прикључи санкцијама неминовно сама трпи најтеже последице, за своју привреду, економију и социјалну сферу" рекао је амбасадор у интервјуу за РТС на питање да ли би Русија променила своју политику према Србији, ако би јој она увела санкције.

То је, каже он нешто што и не зависи од Русије.

"Ја верујем да Србија неће стати у тај тужни ред земаља које не мисле на своју националну добробит и добробит својих грађана"-рекао је Боцан- Хараченко.

Коментаришући став Србије да не подржава војну операцију у Украјини и подржава територијални интегритет Украјине, он је нагласио да се од Србије и не тражи да мисли оно што Русија жели.

"За Русију је смешно када неко каже да је циљ санкција изолација Русије, што је илузија. То уопште није могуће, с обзиром на величину наше земље, развој економије, сарадњу са Азијом, Латинском Америком, водећим земљама Африке. Па су ту Кина, Индија. Можемо да причамо цео дан каква је то изолација могућа" рекао је амбасадор.


На подсећање да је Русија 1992.године увела санкције Србији, Харченко је рекао:

"Тада је било пуно земаља које су на своју иницијативу увеле санкцију Србији, није то била руска жеља. То је била одмазда и корак против српског народа. За разлику од њих, нажалост, Русија је била у ситуацији да смо пристали, уз цео низ ових елемената и притисака, али смо желели да наставимо сарадњу у политичкој и економској сфери. И помагали смо српском народу у Србији и Републици Српској- рекао је амбасадор.

Он је нагласио да две земље нису ни у једној области обуставиле сарадњу због санкција.

„У свакој области има напретка, а у неким областима, као што је енергетика Србија може да има вере и сигурности што се тиче будућности и најближе и оне даље. Што се тиче енергетског снабдевања и сигурности", уверава руски амбасадор.

image
VV inauguration
banner