Србија и Балкан

Пленковић: Згрожен сам Милановићем, док ја говорим у Ради овде се чуде

Хрватски премијер поновио посвећеност његове владе Украјини
Пленковић: Згрожен сам Милановићем, док ја говорим у Ради овде се чуде© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да је згрожен реакцијом председника Зорана Милановића и, како је рекао, његових потрчка и изражену спремност да се у Хрватској обучавају украјински војници.

Он је у обраћању јавности на отвореном делу седнице владе рекао да је згрожен реакцијама председника Републике, а још више његових потрчака по сабору, који исказују своје проруске ставове.

"Ми ћемо бити поноси на наше изјаве, а не неки који ће се срамити својих, а требало би их се срамити и данас", изјавио је Пленковић.

"Овде се не ради ни о каквом уласку Хрватске у рат, нити о било каквом доласку рата у Хрватску, већ се ради о политици Хрватске у оквиру ширих активности кроз мисију помоћи тренирања инструктора", додао је он.

"Ја јуче говорим у Ради, дронови падају по Кијеву, а овде зачуђена екипа напокон прогледала и сада се чуде. Влада ће и даље бити на правој страни".

Пленковић је коментарисао и своје обраћање у украјинском парламенту где је, како каже, подржао борбу за слободу и територијални интегритет коју "ако ико разуме онда смо то ми".

Рекао је и да би волео да се хрватска јавност присети да званични Загреб одлукама владе војно подржава Украјину већ месецима.

"Ако је то неко од ових саботера и проруских политичара у Хрватској заборавио, волео бих да то освести. Друго, треба мало појаснити о чему се ради. ЕУ је у процесу оснивања мисије помоћи Украјини. Министар Грлић Радман је с још 20 других министара изразио спремност да Хрватска учествује у обуци украјинских војника. Уз РХ још је 12 земаља изразило спремност да та обука буде на њиховим територијама", рекао је Пленковић, пренели су хрватски медији.

Подсећамо, председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је јуче да ће као врховни командант бити против идеје да се у Хрватској обучавају украјински војници, јер би то, како каже, значило довођење рата у Хрватску.

"Не подржавам ту идеју зато што не подржавам упетљавање Хрватске у овај рат више него што треба. Коректни смо, солидарни и то је то. Даље од тога не. Као врховни командант нећу то одобрити. Нисам чуо за предлог, али унапред кажем то ми се не свиђа, то је довођење рата у Хрватску", поручио је Милановић, преноси Танјуг.

image
VV inauguration
banner