Србија и Балкан

Владика Фотије позвао Гутереша да заштити УПЦ

Од генералног секретара УН се очекује да стане у одбрану права и достојанства канонске Украјинске православне цркве и њених прогоњених монаха, наводи се у саопштењу Епархије зворничко-тузланске
Владика Фотије позвао Гутереша да заштити УПЦ© ATA Images, all rights reserved

Владика зворничко-тузлански Фотије обратио се писмом генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу у којем апелује на заштиту свештенства, монаштва и пастве Украјинске православне цркве и њених светиња, саопштила је Епархија зворничко-тузланска.

"Напомињемо да је монасима Кијевско-печерске лавре у Кијеву наложено од стране државних власти у Кијеву да до 29. марта напусте своју светињу. Од господина Гутереша се очекује да стане у одбрану права и достојанства канонске Украјинске православне цркве и њених прогоњених монаха", наводи се у саопштењу епархије.

Још двојица архијереја Српске православне цркве претходно су позвала државне власти земаља у којима служе као епископи да стану у заштиту верских права свештенства, монаштва и верника Украјинске православне цркве. Митрополит аустралијско-новозеландски Силуан и владика горњокарловачки Герасим послали су писма премијерима Аустралије, односно Хрватске којима је упућен апел да обавесте међународну јавност о притисцима којима је изложена канонска УПЦ.

Владика Герасим у писму хрватском премијеру Андреју Пленковићу навео је да се у Украјини данас систематски одузимају храмови УПЦ, забрањују богослужења и обреди, као и да се води општа антицрквена пропагандна кампања. Обраћајући се аустралијском премијеру, митрополит Силуан навео је да власти у Кијеву и међународне владе прикривају тежак положај монаштва.

"Стога, апелујем на Вас, премијера наше демократске и суверене државе Аустралије, да урадите праву ствар и захтевате од власти у Украјини да поштују и бране демократска права, верске слободе и слободе савести, посебно у односу на монаштво у Украјини, Кијеву, Кијевско-печерској лаври и Украјинској православној цркви", навео је митрополит Силуан.

image