Србија и Балкан

Мисија ОЕБС у Приштини: Жалимо што Српска листа не учествује на изборима

Српска листа саопштила је да неће учествовати, јер нису испуњени њихови захтеви због којих су напустили привремене приштинске институције - формирање Заједнице српских општина и повлачење Специјалне полиције са севера Покрајине
Мисија ОЕБС у Приштини: Жалимо што Српска листа не учествује на изборима© Michael Gottschalk/photothek.net

Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Приштини изразила је жаљење што представници Српске листе неће учествовати на предстојећим изборима за градоначелнике четири општине на северу Косова и Метохије уз оцену да ће њихова одлука ограничити отворени избор бирачима на овим изборима.

Како се наводи у одговору ОЕБС-а Танјугу, изласком Срба из привремених приштинских институција доведена је у опасност интеграција институција на северу Косова, које је, како кажу, једно од најважнијих достигнућа у дијалогу Београда и Приштине уз посредовање Европске уније.

"Надамо се да ће недавно проактивно политичко ангажовање Приштине и Београда у дијалогу донети напредак ка нормализацији односа и истовремено заштити све оно што је постигнуто последњих година", наводе из ОЕБС-а.

Како је истакнуто заштита права свих заједница је високи приоритет, посебно за ОЕБС, док заједнице такође имају одговорност да се ангажују са институцијама и учествују у демократским процесима.

Додаје се да ће локалне изборе заказане за 23. април спровести Централна изборна комисија, у складу са устаљеном праксом и процедурама, а да је неопходно да се они одвијају на миран и уредан начин.

"Интеграција  полиције и правосуђа на северу Косова и даље ће бити од суштинског значаја за одржавање и јачање владавине права и заштиту интереса невећинских заједница. Учешће на изборима за градоначелнике и скупштине општина на Северу је од суштинског значаја за унапређење локалне управе и стварање услова за просперитет свих заједница", навео је ОЕБС.

Избори на северу КиМ прво су били заказани за 18. децембар прошле године, да би потом били одложени за 23. април.

Српска листа саопштила је да неће учествовати, јер нису испуњени њихови захтеви због којих су напустили привремене приштинске институције - формирање Заједнице српских општина и повлачење Специјалне полиције са севера Покрајине.

image