Србија и Балкан

Бојкот српске робе на КиМ: Куртијеви омладинци ставили рампу на "плазму" и "јафу"

На списку се налазе и производи страних компанија, што подразумева отворени атак на њихово пословање
Бојкот српске робе на КиМ: Куртијеви омладинци ставили рампу на "плазму" и "јафу"© Milos Rafailovic/ATA

Иако се Приштина недавно сагласила са наставком Берлинског процеса који предвиђа слободан проток робе и услуга на Западном Балкану, омладински активисти партије "Самоопредељење" Аљбина Куртија, покренули су сајт "Бојкот 860" путем којег позивају игнорисање српске робе.

Оснивачи су на Дан потрошача, 15. марта, представили платформу за коју су рекли да има улогу да подигне свест грађана о бојкоту српских производа. 

"Ова страница, између осталог, поседује и списак производа српског порекла, како би се олакшала провера потрошача против манипулација које се одвијају на тржишту, као и списак предузећа. Престаните да финансирате Србију, која угрожава безбедност земље са једном сврхом - да промовише нејединство и да пропадне 'Република Косово'. Бојкот српских производа! Бојкот 860 бар-кода", навео је један од иницијатора на Фејсбуку.

Међу производима које грађани треба да бојкотују су слаткиши српске компаније "Свислајон", као и штрудле "Медела", флаширана вода "Аква Вива", "Роса" и "Пролом", кафе "Донкафе", "Плазма" и "Јафа". Кекс, чипс, смоки, "штарк слаткиши", сокови, уље, али и фарбе за косу...

Проблем је што се на списку налазе и производи страних компанија.

Тако су своје место на "Бојкоту 860" нашли и амерички бренд "Кока-кола" и швајцарски мајонез "Томи" чија је фабрика у Србији отворена од 2014. године, као и "Имлекови" производи који су у власништву инвестиционог фонда "Мид Еуропа Партнерс" из Лондона.

Противници ове иницијативе сматрају да је довољан један поглед на списак производа да се схвати да је реч о отвореном атаку на стране компаније.

image