Србија и Балкан

НАТО потврдио: За присуство КБС на северу КиМ потребна је сагласност Кфора

Безбедносне снаге делују на целој територији 'Републике Косово', наводи се у нацрту Стратегије одбране "Косова", док из НАТО-а одговарају да није дошло до промене у досадашњем ставу Кфора
НАТО потврдио: За присуство КБС на северу КиМ потребна је сагласност КфораGetty © Ferdi Limani

Влада тзв. Косова намерава да прошири присуство својих безбедносних снага (КБС) на целу територију КиМ, наводи се у новој Стратегији одбране 'Косова', пише "Коха".

Том циљу није претходио захтев за измену актуелног споразума са НАТО-м, према коме КБС могу да дођу на север КиМ само уз посебну дозволу Кфора.

"КБС делује на целој територији 'Републике Косово' кроз јединствени војни ланац командовања и састоји се од Генералштаба, команди и јединица Генералштаба КБС", наводи се у стратегији.

Министарство одбране тзв. Косова није дало никаква појашњења како да се поступа са садашњом забраном која важи за део КиМ, наводи "Коха" и додаје да је НАТО у писаном одговору потврдио да се ништа није променило на том пољу.

"У скорије време није дошло до промене у ставу Кфора - мисије предвођене НАТО - који тренутно има око 3.700 војника на терену. За постављање КБС на север Косова потребна је претходна сагласност Кфора. С тим у вези, Кфор у последње време није прихватио ниједан захтев", каже се у одговору НАТО-а, преноси лист.

Стручњаци за безбедност кажу да би власти тзв. Косова требало да разговарају о овим питањима са НАТО, пре него што их унесу у стратешка документа. 

"Спомињање овог питања у нацрту Министарства одбране више служи за политичку употребу него што та тачка заиста може да се испуни. Треба убудуће разговарати са НАТО о томе зашто је важно да КБС спроводи активности на целој територији 'Републике Косово'. Морамо имати нови споразум", навео је Бедри Елези.

У међувремену, присуство НАТО механизама на 'Косову', како је написано у стратегији, имало је позитиван утицај на одржавање мира и безбедности не само на 'Косову', већ и у региону, закључује "Коха".

image
VV inauguration
banner