Србија и Балкан

Османи: Нови споразум је правно обавезујући, иако није потписан

Ако погледате раније споразуме, а било их је пуно, овај се тиче две једнаке стране, две једнаке државе, које су се обавезале на поштовање принципа територијалног интегритета и суверенитета, тврди председница тзв. Косова
Османи: Нови споразум је правно обавезујући, иако није потписан© FOTO TANJUG/ Dopisnistvo KiM

Нови споразум Србије и "Косова" створио је нови тренутак у међународној интеграцији "Косова", што доноси корист не само региону, већ целој Европи, оценила је председница тзв. Косова Вјоса Османи, преноси "Косово онлајн".

"Ако погледате раније споразуме, а било их је пуно, овај се тиче две једнаке стране, две једнаке државе, које су се обавезале на поштовање принципа територијалног интегритета и суверенитета, као и Повеље УН", објаснила је Османи у говору на Дипломатској академији у Бечу.

Она је навела да члан 4 јасно говори о томе да Србија не треба да се противи чланству "Косова", како је подвукла, "у било којој међународној организацији".

Тај споразум је правно обавезујући, иако није потписан, сматра Османи.

Истакла је да је тиме што га је ЕУ унела у приступни процес створено окружење у којем је кључна примена.

"Имамо нови тренутак за међународно признање 'Косова', а истовремено за чланство у међународним организацијама", уверена је Османи.

Она је казала да су међународни партнери посвећени томе да "Косово" постане део међународне заједнице.

"Бићу искрена, током дијалога процес је скренуо са пута, па смо чули од неких партнера да неће бити признања и чланства у међународним организацијама све док се не заврши дијалог. Увек смо веровали да је то лош приступ, јер што више признања имамо, јачамо државност и Србија тако схвата да се ради о неповратном процесу", нагласила је Османи.

Пренела је да је "Косово" добило уверавање од међународних партнера да ће своје обавезе испунити, иако Србија не буде примењивала споразум.

Османи је критиковала Србију тврдећи да не мари што би неиспуњавање обавеза могло негативно да утиче на њен европски пут, јер је, како каже, више заинтересована за јачање веза са Владимиром Путином.

Она је казала да је европски пут избор самог "Косова", који му није наметнут, већ та визија датира још из доба Ибрахима Ругове и додала да је "Косово" већ данас 100 одсто усаглашено са спољном и безбедносном политиком ЕУ, иако нема правну обавезу, јер није кандидат за пријем у чланство.

Истакла је да напредак у међународној интеграцији "Косова", значи допринос стабилности не само региона, већ целе Европе.

Османи је оценила да је пријем Албаније, Црне Горе и Северне Македоније у НАТО значајно повећао стабилност у региону, као што је то учинио и пријем Словеније и Хрватске у ЕУ и позвала међународну заједницу да подржи чланство "Косова" у Савету Европе.

"Приступање Савету Европе, што је наш први приоритет, повећаће заштиту људских права и омогућити да имамо усаглашене стандарде. Зато је важно да се чланство 'Косова' у Савету Европе не посматра из политичког угла", поручила је.

Она је рекла да би пријем "Косова" у Интерпол учинио ефективнијим прекограничну борбу против криминала, а чланство у УНЕСКО донело ефективнију заштиту верског и културног наслеђа.

image
VV inauguration
banner