Србија и Балкан

Протести у Сарајеву, затражена оставка високог представника Кристијана Шмита

Грађани траже да се престане са, како су навели, "разградњом државе и одлукама које доносе представници међународне заједнице"
Протести у Сарајеву, затражена оставка високог представника Кристијана Шмитаwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica

Неколико стотина грађана са протеста у Сарајеву затражили су да високи представник у Босни и Херцеговини (БиХ) Кристијан Шмит оде са функције и да се повуку његове раније одлуке.

На протест испред зграде Канцеларије високог представника (ОХР) у Сарајеву, 31.марта аутобусима су стигли грађани из цијеле БиХ, преносе локални медији.

Како је речено, они су незадовољни ранијим одлукама високог представника Кристијана Шмита, које се односе на измене Изборног закона БиХ и Устав Федерације БиХ.

Шмит је на дан на дан избора у октобру прошле године донео пакет мера који садржи амандмане на Изборни закон и Устав Федерације БиХ. У питању је осма одлука Шмита од како је у августу 2021. године преузео ту функцију.

Они траже да се престане са, како су навели, "разградњом државе и одлукама које доносе представници међународне заједнице".

Они су носили и транспаренте на којима је писало "Шмит одлази, ОХР остани".

Протест су организовале удружење РеСТАРТ и Асоцијација независних интелектуалаца Круг 99.

Уочи протеста, Шмит се огласио на Твитеру.

"Мирне демонстрације су темељно право у демократији и од кључног су значаја за плуралистичко друштво", навео је високи представник у БиХ.

Слични протести, такође у организацији организације РеСТАРТ, одржани су испред седишта ОХР-а у Сарајеву и прошле године.

image