Србија и Балкан

РТ Балкан истражује шта се дешава у Клиници "Лаза Лазаревић"; Министарка: Стање је неодрживо

Министарка здравља је већ у првој недељи ступања на место министра здравља посетила ову клинику, казала је да је ову установу посетила и инспекција, која је пронашла одређене неправилности
РТ Балкан истражује шта се дешава у Клиници "Лаза Лазаревић"; Министарка: Стање је неодрживо© ATA Images

Више од шест месеци траје агонија Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" - десетине запослених напустиле су клинику, протести особља трају месецима са захтевима за смену в.д. директорке Иване Сташевић Карличић, од које, како тврде, трпе малтретирање. Министарка здравља Даница Грујичић, за београдске медије навела је да је такво стање неодрживо.

Докторка Александра Ђедић из штрајкачог одбора клинике изјавила је пре неколико месеци, током прве посете министарке Грујичић шатрајкачком одбору и клиници, да су кривична дела која се в.д. директорки стављају на терет злоупотреба службеног положаја, превара, трговина утицајем и фалсификовање службене исправе.

"Обавештавамо јавност о овоме и желимо да искористимо прилику да питамо тужилаштво да ли су узели у поступање ове пријаве и до каквих су сазнања дошли. Овом приликом не бисмо више говорили о овој пријави да не би угрозили рад тужилаштва" рекла је раније Ђедић. 

Специјалиста психијатрије, Љиљана Симић, из Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" потврдила је за "24седам" да је из ове установе отишло много лекара специјалиста за време мандата в.д. директорке Иване Сташевић Карличић, као и да су министарки Грујичић приложили све доказе и документацију за смену директорке.

"Међу људима који су добили упозорење за отказ су они који су били на радном месту 25 км удаљени од београдског дела клинике, значи физички нису могли да се телепортују да буду у штрајку, као и они који су били на слободним данима или на неким другим активностима. Паушално су бирани људи који су редовно у штрајку, и на тај начин се постиже да се штрајкачи уплаше", рекла је Љиљана Симић.

Након оптужби за мобинг и лоше услове рада у клиници "Лаза Лазаревић" почео је, тврде запослени, "највећи масовни прогон радника у историји Србије". Они наводе да је Ивана Сташевић Карличић, изузимајући штрајк дела запослених у тој болници, без икаквог повода отпочела поступке за отказ против 50 запослених.

Сташевић Карличић: Оптужбе су лажне

Директорка Ивана Сташевић Каличић навела је за "Блиц"  да су оптужбе на њен рачун лажне, а протести запослених политички инструисани.

"Одлучно демантујемо наводе неколицине запослених који, у сарадњи са неким актерима политичке сцене, воде кампању засновану искључиво на лажима, чиме значајно доприносе урушавању здравственог система. Томе у прилог иду и извештаји укупно 32 контроле надлежних органа законитости рада Клинике и стручног рада од октобра 2022. године до данас, од којих ни један није констатовао незаконитости ни неправилности у раду", истакла је Сташевић Каличић.

Министарка Грујичић: Предложила сам влади да је смени

На другој страни, министарка здравља Даница Грујичић ову институцију посетила је убрзо након ступања на дужност. Гостујући на ТВ К1 након посете, министарка је навела да је инспекција РФЗО установила да та клиника фактурисала више лекова него што је потрошено, да на рачуну Психијатријске клинике нема средстава за исхрану, да исхрана није плаћена добављачима, као и да директорка није дала сву неопходну документацију.

Према речима министарке Грујичић, инспекција Министарства рада, социјалне политике и борачких питања нашла је неправилности у раду, те је због тога предложила Влади Србије да директорку смени.

Додала је да је, према њеним сазнањима, из Клинике "Др Лаза Лазаревић", отишло око 70 људи за време трајања мандата садашње директорке.

Шест месеци траје штрајк лекара. Жале се лекари на в.д. директорку Ивану Сташевић Карличић, не само за мобинг, већ је оптужују и за друге ствари. Неколико десетина лекара је отишло, неки су добили и отказ, како тврде незаконито и последња информација је да је најављен отказ за 43 лекара.

"Упозорења пред отказ, али тако се прича. Ја сам отишла да чујем и једну и другу страну, већ прве недеље свог мандата и сматрала сам да може да се нађе неки договор и да цела ова халабука престане. Међутим, директорка је после тога показала једно извесно нестрпљење. Послала ми је поруку да ће она да поступа, да неће мене више да чека. Видела сам да је враг однео шалу и предложила сам Влади да је смени. То је сада на влади", каже министарка Грујичић.

"После понашања које је госпођа показала ја сматрам да она треба да буде смењена. Да ли ће и када, то је сада на Влади Србије, јер влада поставља директоре установа терцијалне здравствене заштите. Она је кадар СПС-а, ја сам разговарала и са Ивицом Дачићем, немам никаквог одговора. Ово стање је неодрживо више, ја сматрам да она треба да поднесе оставку, мора да дође неко други", поручила је министарка Грујичић.

image
VV inauguration
banner