Србија и Балкан

Тужилаштво наложило испитивање могућих пропуста у случају запуштања девојчице

Полиција треба да испита да ли је било несавесног рада у поступању Центра за социјални рад, локалне самоуправе, као и надлежне здравствене установе
Тужилаштво наложило испитивање могућих пропуста у случају запуштања девојчице© Више јавно тужилаштво у Београду

Након састанка и консултација представника релевантних органа и координаторке за родно засновано насиље, Више јавно тужилаштво (ВЈТ) у Београду дало је налог полицији да испита има ли евентуалних пропуста у раду институција у вези са случајем запуштања осмогодишње девојчице која је са оцем живела у Миријеву.

Полиција треба да испита да ли има елемената кривичног дела несавестан рад у служби у поступању органа старатељства (Центар за социјални рад), локалне самоуправе, која треба да води рачуна о упису детета у предшколску установу, а потом и основну школу, као и рада надлежне здравствене установе.

Састанку је, поред координаторке, присуствовао заменик јавног тужиоца из Првог основног јавног тужилаштва у Београду који поступа у том предмету, представник Посебног одељења за сузбијање корупције ВЈТ у Београду и представник Центра за заштиту жртава трговине људима, наводи се у саопштењу ВЈТ.

Налог за прикупљање података и обавештења дало је Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду које је надлежно за проверу рада и поступања институција.

Истрагу у овом случају која се тиче кривичног дела породично насиље и доказних радњи за запуштање и злостављање детета наставља да води Прво основно јавно тужилаштво у Београду.

У стану на Миријеву полиција је пронашла осмогодишњу девојчицу у тешком стању, након што је оца девојчице Уроша П. његова девојка пријавила полицији за насиље и том приликом рекла да он држи у стану заточену ћерку. Урош П. је убрзо ухапшен, саслушан и тренутно се налази у притвору.

image