Србија и Балкан

Србину ухапшеном на КиМ одређен притвор од 30 дана

Адвокат ухапшеног Милована Божовића из Зубиног Потока рекао је да је његов брањеник ухапшен без икаквог убедљивог доказа за оптужбе које му се стављају на терет и најављује да ће уложити жалбу на одлуку о притвору
Србину ухапшеном на КиМ одређен притвор од 30 данаGetty © Chris Hondros / Staff

Миловану Божовићу из Зубиног Потока који је пре два дана ухапшен под оптужбама за наводно паљење аутомобила на северу Косова одређен је притвор у трајању од 30 дана, рекао је његов адвокат Небојша Влајић.

Влајић је рекао да је данас одржана седница за одлучивање о притвору коју је јавни тужилац предложио против прекјуче ухапшеног Божовића, пренео је портал "Косово онлајн".

"На седници је присуствовао специјални тужилац из Приштине и ја као његов бранилац и изнели смо разлоге за и против притвора. Наравно, као у много случајева до сада суд је одредио притвор у трајању од 30 дана. У наредних 48 сати имам право на жалбу, поднећу је", навео је Влајић.

Он је указао да је по ко зна који пут без икаквог убедљивог доказа и без много доказа уопште одређен притвор и окривљени је поново у ситуацији да доказује своју невиност уместо да суд доказује његову кривицу.

"Терете га за врло озбиљне ствари, за покушај убиства полицајца 2019. године у близини Зубиног Потока, за изазивање опште опасности, за учешће у паљевини два аутомобила и, најтеже од свега, за учешће у убиству полицајца Еулекса, а све то као члан организоване групе. Захтевао сам да нам кажу каква је то група, како се зове, ко је предводи. Ни реч о томе није изговорена", наводи Влајић.

Наглашава да ће случај Божовића вероватно бити први предмет у косовском правосуђу "где се један човек терети за организовани криминал и учешће у групи, а да се не зна о којој групи је реч".

Хапшење Божовића јуче су осудили директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и Српска листа. Они су истакли да Аљбин Курти не жели мир, дијалог са Србијом и формирање ЗСО и да зато изазива инциденте широм Косова.

image