Србија и Балкан

Немачка штампа o суђењу вођама ОВК: Cведоци дуго нису имали праву заштиту

Суђење четворици бивших вођа ОВК, које је почело је јуче, настављено је данас у 9 сати, а пренос седнице емитује се одложено 45 минута
Немачка штампа o суђењу вођама ОВК: Cведоци дуго нису имали праву заштиту© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Данас је у Специјалном суду у Хагу настављено суђење вођама некадашње ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности.

Суђење четворици бивших вођа ОВК, које је почело јуче, настављено је данас у 9 сати, а пренос седнице емитује се одложено 45 минута.

Немачка штампа посветила је значајну пажњу почетку суђења Хашиму Тачију и осталим лидерима ОВК у Хагу, наводећи, између осталог, да је процесуирање ратних злочина од стране ОВК дуго пратила неадекватна заштита сведока, преноси "Дојче веле".

Лист Тагесшпигел објавио је текст насловљен "Косовска змија" алудирајући на надимак вође ОВК Хашима Тачија током рата. Како се наводи, ретко који други политичар је у тој мери кројио судбину Косова, било као премијер, председник, министар спољних послова, лидер странке или миљеник Запада.

"Интересовање медија на Косову за суђење је велико, али за оптужбе је мало разумевања. Многи сматрају да је специјални суд једнострано против ОВК", наводи овај лист.

Том приликом, осврнули су се и на другостепено ослобађање Рамуша Харадинаја 2012. године.

"Правно процесуирање наводних ратних злочина од стране ОВК дуго је заправо пратила неадекватна заштита сведока. Бивши командант ОВК и бивши премијер Рамуш Харадинај ослобођен је другостепеном пресудом пред Трибуналом УН 2012. године, након што је неколико сведока умрло под чудним околностима или су повукли своје изјаве”, пише Тагесшпигел.

У тексту се даље наводи да је аргументација одбране та да у ОВК није постојао јасан хијерархијски ланац командовања.

"Као њен политички лидер, Тачи, који углавном није био на Косову до марта 1999. године, тешко да би могао бити одговоран за ратне злочине појединих бораца ОВК. С обзиром на велики број сведока које су позвали тужилаштво и одбрана, очекује се вишегодишње суђење у Хагу. Истовремено, Специјални суд је допринео приметним генерацијским променама на политичкој сцени Косова: о томе шта се дешава у Приштини више не одлучују ОВК легенде косовског рата, већ млађа генерација политичара", закључује Тагесшпигел.

Аустријски дневник Пресе у суботу је објавио интервју са председницом Косова Вјосом Османи која је, између осталог, говорила и о почетку суђење бившем председнику Косова и бившем вођи ОВК Хашиму Тачију.

"Уверена сам да ће правда победити. И да ћемо на крају суђења добити потврду да је ОВК водила ослободилачки рат, за одбрану беспомоћног народа", рекла је Османи за Пресе.

image