Србија и Балкан

Лајчак и Шоле: Потребна хитна примена договора Београда и Приштине

У Бриселу је одржан састанак директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића и главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком
Лајчак и Шоле: Потребна хитна примена договора Београда и Приштине© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је синоћ да је информисао специјалног саветника америчког Стејт департмента Дерека Шолеа о састанку главних преговарача Петра Петковића и Бесника БИсљимија у Бриселу.

Лајчак је на Твитеру навео да су се он и Шоле сагласили да је потребна хитна примена постигнутих договора у дијалогу Београда и Приштине.

"Добро је разговарати о најновијим дешавањима на Западном Балкану са специјалним саветником Стејт департмента. Обавестио сам га о дијалогу и састанку главних преговарача. Сагласили смо се око потребе хитне имплементације у доброј вољи", навео је Лајчак.

Претходно је у уторак Шоле објавио на Твитеру да је са Лајчаком разговарао о снажној подршци коју САД дају преговорима Београда и Приштине.

''Уживао сам у разговору са специјалним представником ЕУ о нашој снажној подршци дијалогу који ЕУ води између Косова и Србије и заједничкој посвећености путу Западног Балкана ка интеграцији у ЕУ", навео је Шоле на Твитеру.

Петковић је у уторак, након састанка са Бисљимијем и Лајчаком, рекао да је први пут у последњих неколико година у оквиру трилатералних разговора разговарано о најконкретнијим корацима за формирање Заједнице српских општина, као и да је усаглашен текст декларације о несталим лицима.

Бисљими је навео да је током разговора у Бриселу договорено у начелу да следећи састанак на високом нивоу буде 22. априла, али је нагласио да тај датум још није сигуран.

image
VV inauguration
banner