Србија и Балкан

Лајчак са Петковићем и Бисљимијем: Трилатерални састанак у Бриселу

Након билатералних састанака, одржаће се и трилатерални састанак на којем ће, како је саопштено из ЕУ, стране разговарати о наредним корацима у имплементацији Споразума на путу ка нормализацији односа између Београда и Приштине
Лајчак са Петковићем и Бисљимијем: Трилатерални састанак у Бриселуwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere/Keystone Press Agency

Састанак шефова преговарачких тимова Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија почео је данас нешто после 17 часова у Бриселу где су две стране позване ради договора о раду на имплементацији онога што је договорено на састанцима у Охриду 18. марта, пренео је Танјуг. ЕУ је саопштила да ће стране разговарати о наредним корацима у имплементацији Споразума на путу ка нормализацији односа између Београда и Приштине.

Из ове формулације нејасно је шта су конкретно теме састанка представника Београда и Приштине, односно о којим се корацима разговара и о имплементацији чега из споразума.

Петковић се у Бриселу претходно састао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а тај састанак је почео око 13.25 часова.

Након билатералних састанака, одржаће се и трилатерални састанак на којем ће, како је саопштено из ЕУ, 

Лајчак је на Твитеру објавио фотографије са одвојених састанака са Петковићем и Бисљимијем.

"Данас сам домаћин састанка у оквиру дијалога на нивоу главних преговарача у Бриселу, како бисмо размотрили имплементацију договора на путу ка нормализацији односа, као и хитна актуелна питања", написао је Лајчак на Твитеру.

Бисљими са Лајчаком и Вархељијем

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи разговарао је се Бисљимијем и у објави на Твитеру навео да је на састанкку било речи о агенди реформи ЕУ.

"Започињемо дан са Бесником Бисљимијем разговарајући о агенди реформи ЕУ и задацима који су пред нама и како ће Комисија моћи да помогне имплементацију резултата када дијалог Београда и Приштине буде успешан", истакао је Вархељи.

Бисљими се састао и са специјалним представником Европске уније за дијалог "Косова" и Србије Мирославом Лајчаком, преноси Репортери.

Са Лајчаком је данас разговарао и специјални саветник америчког Стејт Департмента Дерек Шоле о "снажној подршци коју САД дају преговорима Србије и 'Косова'".
''Уживао сам у разговору са специјалним представником ЕУ о нашој снажној подршци дијалогу који ЕУ води између Косова и Србије и заједничкој посвећености путу Западног Балкана ка интеграцији у ЕУ", написао је Шоле на Твитеру.

Вучић: Тешки преговори

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је на јучерашњем брифингу да обе стране морају да се "фокусирају на имплементацију јер само тако споразум може да успе, што би помогло да се изађе из тренутне ситуације".

"Обе стране су се обавезале да ће се уздржати од било којих радњи које би имале супротан ефекат на атмосферу, која је неопходна за конструктивни ангажман и помирење", поручио је портпарол ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да ће преговори на техничком нивоу у Бриселу бити тешки, јер, како је навео, не мисли да Приштина планира да било шта стварно уради.

Србија је, како је истакао, посвећена дијалогу и испуниће обећано, а "оно што смо рекли да нећемо урадити, наравно да нећемо урадити", нагласио је Вучић.

image
VV inauguration
banner