Србија и Балкан

Вучевић у обиласку нишке касарне: Мир је наш национални интерес

Овом приликом министра су информисали о стању у јединицама, кључним задацима и плановима за наредни период
Вучевић у обиласку нишке касарне: Мир је наш национални интерес© mod.gov.rs

Србија је данас посвећена миру и то је национални, државни интерес, рекао је данас потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић приликом обиласка Треће бригаде копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде у нишкој касарни "Мија Станимировић".

Њега су дочекали команданти Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, Треће бригаде копнене војске пуковник Драган Антић и Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Дејан Новаковић, за које је нагласио да их осим савременог наоружања и војне опреме, карактерише и висок морал.

Овом приликом министра су информисали о стању у јединицама, кључним задацима и плановима за наредни период.

"Уверили смо се у ново наоружање и војну опрему, технику, али пре свега у расположење припадника ове две славне јединице које имају дугу историју, а тиме и обавезу да чувају то што су наши преци заветовали и за шта су се борили", рекао је министар одбране.

Вучевић је рекао да се свакодневно ради на јачању Војске Србије као гаранта слободе, независности и најснажнијег одвраћајућег аргумента или фактора.

"Разумео сам изазове и проблеме са којима се суочавају припадници и Треће бригаде копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде, и верујем да ћемо заједничким радом и Влада Републике Србије и Министарство одбране, Генералштаб, Команда Копнене војске, сви заједно радити на стварању бољих услова за живот и рад припадника ових јединица и свих припадника Војске Србије", истакао је министар.

Он је честитао је припадницима Треће бригаде копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде на раду и труду у реализовању свих задатака који се пред њих стављају.

"Честитам, још једном, на овом приказу оспособљености припадника ове две јединице и позивам све грађане Србије 22. априла да се видимо на аеродрому Батајница. Видећете најмодерније наоружање и војну опрему, видећете нашу војску у пуном сјају и капацитету, а видећете и оно са чим располаже и Трећа бригада копнене војске и Мешовита артиљеријска бригада", рекао је министар Вучевић.

Након састанка са командантима јединица, у наставку обиласка, министар одбране присуствовао је приказу артиљеријске батерије за противваздухопловна дејства 40 мм "Пасарс" намењеног за заштиту копнених снага на маршу и током извођења борбених дејстава. Након представљања кључних и основних елемената обуке артиљеријске батерије приказан је и рад тенковске чете у формирању марша и извиђање у улози челне патроле на тенковима М84.

Припадници Мешовите артиљеријске бригаде приказали су и марш самоходне топовско-хаубичке артиљеријске батерије 155 милиметара "НОРА Б-52" М15 и поседање елемената борбеног распореда у циљу подршке снага Копнене војске. Посебан део приказа односио се на рад командно-извиђачког возила БОВ КИВ, као и рад на универзалној покретној артиљеријској рачунарској станици.

На крају обиласка министар Вучевић обишао је и Спомен собу Мешовите артиљеријске бригаде и том приликом у спомен књигу уписао: "Артиљерија је увек била симбол српске војске, али и наших победа. Славна традиција, испричана историја артиљеријских јединица наше војске, обавезује припаднике МАБР да буду достојни наследници и чувари ове славне традиције. И сам као артиљерац осећам посебан осећај поноса на све припаднике овог рода наше војске како у прошлости, тако и у данашњем времену, али и за будуће генерације".

image