Економија

"Новости": Нема отпуштања радника у ЕПС

Држави није у интересу да се одрекне запослених које је годинама школовала и стручно усавршавала и учиниће све све да заштити рударе и остале запослене ЕПС, без којих енергетски систем не може да функционише
"Новости": Нема отпуштања радника у ЕПС© EPS. FOTO TANJUG/ JP Elektroprivreda Srbije - Aleksandar Rašin/ bg

Предлог новог Статута ЕПС, који је Министарство рударства и енергетике упутило Надзорном одбору "Електропривреде Србије", изазвао је бојазан у делу синдиката овог јавног предузећа да ће усвајање тог документа довести до гашења ЕПС, и да ће 16.000 радника изгубити посао.

Како "Новости" сазнају од неименованог извора "нико неће остати без посла у ЕПС а чланови Надзорног одбора одлучиваће у понедељак о новом статуту".

"У доба енергетске кризе и свеопште борбе за квалитетним кадровима, држави није у интересу да се одрекне запослених које је годинама школовала и стручно усавршавала и учиниће све све да заштити рударе и остале запослене ЕПС, без којих енергетски систем не може да функционише и чијим успоравањем се успорава и привредни и економски раст наше земље, истакао је извор "Новости", који је упућен у читаву ситуацију.

Представници дела Синдиката радника ЕПС, који предводи Милан Ђорђевић, указали су да је предложеним Статутом предвиђено да претежна делатност ЕПС буде само производња електричне енергије, без трговине која укључује и снабдевање како је било до сада.

Ђорђевић сматра да тиме снабдевање грађана и малих купаца престаје да буде делатност од општег интереса и додаје да је неприхватљив предлог да у управљању предузећем запослени немају свог представника, а да једини члан Скупштине акционара буде министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Он сматра да би на тај начин, као представник власника ЕПС, а то је држава Србија, била једина овлашћена да бира генералног и извршне директоре. Најављују и штрајк уколико се предложени документ усвоји. Ове ставове деле и у синдикату "Независност ТЕНТ" чији главни повереник Драгослав Љубичић каже да је нејасно за кога је предвиђена функција јавног снабдевања.

Извор, на ког се позивају "Новости" указује да се новим статутом ЕПС предлаже промена правне форме у акционарско друштво затвореног типа, 100 одсто у власништву државе Србије и додаје да је предлог новог статута да се делатност ЕПС из предузећа за примарно трговину електричном енергијом, преведе у делатност за примарно производњу и трговину струјом.

"Скупштину у акционарском друштву чине представници акционара, а држава, као једини власник, одредиће свог представника у Скупштини акционара, оног којег сматра најкомпетентнијим кандидатом, а Статутом није прописано ко ће то бити. Извршне директоре поставља Надзорни одбор ЕПС, а не Скупштина акционара", цитирају "Новости".

Лист наводи да је садашњи менаџмент ЕПС прошле године усвојио документ којим је предвидео гашење термоелектрана већ ове године а исто је предвидео и у предлогу трогодишњег плана пословања, који је коригован на инсистирање Владе, јер је било јасно да ће тиме велики број радника остати без посла, а Србија без довољних количина струје која би потом морала да се купује на тржишту по огромним ценама, што би плаћали сви грађани земље.

Производња струје и угља у ЕПС у последњих годину дана бележи константан пад, а губитак ЕПС у 2022. је био 630 милиона евра које ће платити грађани Србије.

"Кроз професионализацију рада ЕПС и његову трансформацију у затворено акционарско друштво у коме ће држава бити једини акционар, ојачаће се ова компанија која треба да постане поново доминантна у региону. То значи да њен приоритет мора да буде баш оно због чега је држава основала ЕПС, а то је да производи струју", закључује неименовани извор, преносе "Новости".

Подсећамо да су на седницу Надзорног одбора ушли представници дела Синдиката радника ЕПС који предводи Милан Ђорђевић, како би исказали незадовољство због предложеног статута.

Овај синдикат се раније поделио и пред судом и још траје борба за легитимитет на то ко има право да користи име организације. Тако је други део овог синдиката, са потписом Жељка Војиновића, јуче упутио саопштење у којем истичу да су Ђорђевићеви представници нелегитимни и да су на седници Надзорног одбора изнели низ непроверених и произвољних тврдњи. Оба дела синдиката траже састанак са премијерком и ресорном министарком.

image