Србија и Балкан

Биковић за Н1: Цео свет је постао свестан онога шта се дешава у Украјини

Од сукоба у Донбасу 2014. године, Русима је то свакодневница, јер се то дешава њиховом народу, на њиховој граници, истакао је Биковић
Биковић за Н1: Цео свет је постао свестан онога шта се дешава у Украјиниwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Милош Биковић, српски глумац који се остварио и у руској кинематографији сматра да се од почетка Специјалне руске операције у Украјини ситуација у целом свету драстично променила. 

"У медијима се све више помиње рат у Украјини, и самим тим цео свет постао је свестан онога што се дешава тамо. Руско друштво у том сукобу живи од 2014", рекао је Милош Биковић у емисији "Нови дан" на телевизији "Н1".

Биковић је указао да иако Србија, као ни остатак света, није ни размишљала о Украјини до ескалације тензија прошле године, за руско друштво "то није ништа ново", иако се атмосфера донекле променила након почетка СВО.

"Од почетка сукоба у Донбасу, још од 2014, Русима је то свакодневница, зато што се то дешава њиховом народу, на њиховој граници", истакао је Биковић.

Упитан да прокоментарише да ли његови колеге из филмске индустрије који су се успротивили званичној политици Москве отежано раде или су у томе спречени, Биковић је одговорио:

"Постоје колеге које су напустиле Русију својевољно. Имам и колеге који су се изразили против званичне политике, најпре су отишли, па су се вратили у земљу. И на крају, постоје и они, које лично познајем, и који су се врло јасно политички изјашњавали против одлука Москве, а који и даље раде. И пре и после тога сасвим нормално раде у кинематографији".

На питање о иницијативи појединих посланика Думе да се саставе "црне листе" оних који су отишли из земље за време СВО или је критиковали у јавности, српски глумац је рекао да "посланици имају права да изражавају своје мишљење и покрећу иницијативе, али то не значи да то аутоматски постаје званична политика Москве".

Биковић је додао да не даје себи за право да учествује у руском политичком животу, јер, како каже, иако има руско држављанство и део је руске кинематографске сцене, он у њој ипак учествује као Србин.

У "Јужном ветру" нема политичких порука о литијуму

Говорећи о епилогу недавно приказане серије "Јужни ветар" Биковић је рекао да је прича која се потегла о поткупљеним екоактивистима "потпуно бесмислена", да се ради о фиктивним ликовима, за које се, додаје он, касније испостави да уопште нису поткупљени.

"А која би то политичка порука била с корумпираним послаником владајуће странке који је наркоман, да желимо да шаљемо политичке поруке. Или Мараш који као криминалац улази у политику. Ми треба да подсећамо на стварност да бисмо гледаоцу били занимљиви. Ако ми шаљемо те поруке, онда би требало да нас ухапсе јер смо приказали посланика као криминалца – то је фикција, то је машта", објаснио је Биковић.

Како глумац наводи, једини разлог зашто се Горње Недељице поименце спомињу јесте зато што уметност треба да подсећа на стварност како би била пријемчивија публици.

image