Србија и Балкан

ЕУ очекује да ће Србија и "Косово" поштовати своје обавезе

у Бриселу нису ни потврдили ни демантовали речи Бесника Бисљимија о Заједници српских општина
ЕУ очекује да ће Србија и "Косово" поштовати своје обавезеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Портпарол Европске службе за спољну политику и безбедност Петер Стано изјавио је да Београд и Приштина морају да избегавају било какву контрапродуктивну и неконструктивну реторику и акције које имају потенцијал да наруше имплементацију и угрозе стабилност на терену.

Подсетимо, заменик премијера привремених институција у Приштини Бесник Бисљими рекао је да је у последњој рунди дијалога у Бриселу постигнута потпуна сагласност око пет критеријума кроз које ће се видети да ли је нацрт који је предложио управљачки тим за успостављање ЗСО прихватљив као основа за дискусију, а директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да то није тачно.

У Бриселу нису ни потврдили ни демантовали Бисљимијеве речи.

Стано је за "Газету експрес" рекао да ЕУ очекује да ће "Косово" и Србија поштовати све своје обавезе које произлазе из Споразума и Анекса постигнутог у Охриду и без одлагања отпочети њихову примену.

Додао је да су Петковић и Бисљими у уторак у Бриселу "разговарали о бројним питањима".

"Јасно је да је потребно више разговора о свим питањима на дневном реду да би се постигао напредак", рекао је Стано и додао да су се стране договориле да се поново састану.

image
VV inauguration
banner