Србија и Балкан

Вучић: Тактика Приштине да не формира ЗСО; Косово ће до краја мог мандата бити у Србији

Остављено нам је све најтеже и најлошије, рекао је Вучић о ситуацији на Косову и Метохији
Вучић: Тактика Приштине да не формира ЗСО; Косово ће до краја мог мандата бити у Србији© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић рекао је, гостујући на РТС, да су од 2014. упркос свим тешкоћама, грађани Србије доживели "драстично повећање животног стандарда."

"Ово ће бити запамћено као најбоље време у савременој историји Србије", рекао је он.

Изградили смо огромне инфраструктурне пројекте, имамо највеће девизне резерве у историји Србије, више од 21 милијарду, златне резерве су нам на историјском максимуму, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да смо од 2014. године, од када је на челу Владе, имали увођење најтежих мера.

Тада смо морали да идемо на мере фискалне консолидације. Ужасно тешко време, истовремено смо се суочили са најтежим поплавама, миграцијама. Онда смо имали безброј проблема и притиске око Косова и Метохије. На све то се надовезала корона, а онда нам је дошао сукоб у Украјини да потпуно поремети глобални систем и вредности, већ и нас да доведе у тешку ситуацију због специфичности нашег односа са Русијом и додатно нам отежа.

"Остављено нам је све најтеже и најлошије" рекао је Вучић о ситуацији на Косову и Метохији.

Поносан сам што смо сачували мир и стабилност, не угрожавајући наше националне интересе. Остављено нам је све најтеже и најлошије и са тим смо морали да се боримо. То је први резултат, рекао је председник.

Ситуација на Косову и Метохији

Косово и Метохија је постало светско питање у јеку сукоба у Украјини, рекао је Вучић, а на питање где ће бити КиМ након рата у свету, он је одговорио да мисли да ће бити у Србији али да ћемо много да пропатимо.

Одговарајући на питање хоће ли за четири године, односно до краја мандата Косово бити ближе Србији, рекао да ће Косово бити у Србији.

"Мислим да ће Косово бити у Србији и то је оно што сам рекао и у Народној скупштини. После мене, питајте неког другог. А да су ми га оставили баш у Србији, не у овом формално-правном смислу, већ са каквим последицама политике у свих претходних 20 година, сами дајте одговор на то питање, али да мислим да ће бити у Србији. Мислим да ћемо много да пропатимо, посебно наш народ на КИМ", рекао је Вучић.

"Тактика Приштине је да никада не спроведу у дело Заједницу српских општина, због чега провоцира и отежава живот Србима на КиМ", рекао је он.

Они хапсе момке, најспособније да се супротставе њиховом деловању на севера Косова и Метохије, да би могли силом да упадну и да завладају на тај начин. Запад ћути. Хоће да издрже неке "локалне изборе", а једини кандидати су им Куртијева и Тачијева странка.

Срби неће изаћи на те изборе. Замислите ту демократију у којој долазе да нам соле памет у Београду да "нема довољно демократије", а овде су "Срби криви", рекао је Вучић.

На изборима 24. априла Срби неће изаћи на изборе и тада ће Курти да влада са 2 одсто, изјавио је Вучић.

Он је рекао да жели да сачува мир и да то није лако, и да није лако ни Србима на Косову и Метохији.

О европском плану

Говорећи о француско-немачком плану, Вучић је рекао да су нас до њега довели.

Немци су то коментарисали да је признање и Американци, а сада видим да су од тога одустали, рекао је он.

"Једна добра ствар је да неко размишља о томе да морамо да живимо једни са другима у будућности, а не верујем да је то став албанског руководства са Косова и Метохије. Све што се тиче државности Србије је лоше. Рекао сам шта немамо намеру да прихватимо. Јасно сам рекао шта нећемо применити. То сам рекао свима, и Макрону и Шолцу и Блинкену. Покушавају да ми њих пуштамо у неке међународне организације. За оно што нас питају морају да испуне ЗСО. Неће они то испунити", поручио је Вучић.

Председник каже да нас "нису тукли" због Слободана Милошевића, већ због својих политичких интереса - да нам отму Косово и Метохију. Каже и да није нормалан онај који мисли да идемо у сукоб са НАТО пактом, иако имамо озбиљну војску.

Да немамо озбиљну војску и други би нам отимали територију. Даћу све од себе да никада не буде сукоба са НАТО-ом. Имамо ли шансу да то добијемо? Немамо. Питање је да ли Русија има или нема, а не ми, окружени са свих страна, рекао је Вучић.

Санкције Русији - никада

Србија је слободна и независна земља и доноси одлуке које су за њу добре, рекао је Вучић и поручио да Србија није и неће уводити санкције Русији.

Каже да је поносан на то што Србија има своју политику.

"Ми смо слободна и независна земља. Нама не одлучују амбасадори у кафанама ко ће да буде министар, а ко неће", рекао је Вучић.

Каже да су сви говорили како не сме да буде смењена Зорана Михајловић.

"Смењена је. Неко је лагао све време и неко није веровао да је Србија слободна земља. Србија је слободна и независна земља. Србија сама доноси одлуке какве она хоће", казао је он.

Говорећи о министру Радету Басту који тражи увођење санкција Русији, Вучић каже:

"Воли да га неки воле, али не у народу, него ти за које мисли да су најјачи на свету. Док Ана Брнабић мисли да може да га трпи" рекао је Вучић.

Осврнувши се на коментар кинеског лидера Си Ђинпинга да смо сведоци "тектонских геополитичких промена", Вучић је рекао да је "ситуација бити још гора".

Кина не сме да дозволи да Русија изгуби

Сад је борба. Неки желе мултиполарни свет, САД желе доминацију или биполарни свет где ће они бити светионик демократије, а парија државе да остану уз Кину, објаснио је председник.

Србији би одговарало да буде мултиполаран, јер бисмо тада сачували своју независност и војну неутралност и не желимо да се сврставамо ни уз НАТО, ни уз друге земље.

"Да ли ћемо успети у томе не знам. Ми хоћемо да идемо ка Европи, немамо много избора, а немамо ни бољи пут", рекао је Вучић.

Кина предузима све мере да азијски континент окупи око себе. Америка препознаје Кину као свог највећег супарника. Невероватан је успех Пекинга да нафту плаћа јуанима.

Пола битке око Украјине се своди на то да Америка не сме да пусти да Украјина изгуби, а Кина да Русија буде поражена, објаснио је председник.

Црна Гора, СПЦ и Срби у региону

Председник истиче да му је понашање неких у Црној Гори несхватљиво. У свему су видели Србију и "српски свет". Киша пада - Србија је крива. Сунце сија - Србија је крива, рекао је Вучић.

Поводом коментара да је "Вучић уз помоћ Путина срушио Ђукановића", Вучић је рекао да увек има таквих коментара.

"Шта год да се догоди, ако неко за кога је познато да имамо добре односе изгуби на изборима - Вучић је пропао, пукао, ако неко победи за кога нису сигурни да је апсолутно против мене, зликовац Вучић је помогао, јер једина Србија коју желе да виде је неуспшена Србија и никада неће бити довољно мала", рекао је Вучић.

Како је рекао, "баук српског света кружи Европом и регионом"  - што су сами измислили.

Каже да се дошло у ситуацију да не може да пита како живи 32 посто становника Црне Горе који се изјашњавају као Срби.

"Зашто не смем да питам? Јер сам Србин и тиме се враћам у прошлост", прокоментарисао је Вучић.

Говорећи о Српској православној цркви и њеној "улози" у Црној Гори, Вучић је рекао да је СПЦ изузетно важна за опстанак српског народа ма где живи и да је то њена улога вековима.

Додаје да Црна Гора увек има пружену руку од Србије, као и Јаков Милатовић.

Све што пожеле да радимо заједно, ми смо спремни да радимо заједно. Немам очекивања, можда имам надања. Црна Гора ће имати нашу испружену руку, спремни смо да радимо заједно, надам се да неће бити антисрпска, рекао је он.

Каже да многи злоупотребљавају синтагму "српски свет" и да не смемо да питамо ништа о Србима у региону.

Да ли не смем да питам Словенце зашто Срби не смеју да буду национална мањина, а сви други смеју? Не смем да питам јер сам ја Србин и "тиме се враћам у прошлост", рекао је Вучић.

Говорећи о Сарајеву, каже да је у време друштвених мрежа важно само како се емоционално реагује.

У ери таквих односа много је тешко чувати мир и рационално разговарати, прокоментарисао је Вучић.

Ми увек поштујемо територијални интегритет БиХ, али не можемо ићи против нашег народа у Републици Српској, поручио је председник.

Економија је најмоћније српско оружје

Економија је најмоћније српско оружје, рекао је Вучић и додао да је у марту поднето рекордних 10.000 захтева за боравишне дозволе у Србији.

Имамо 5 000 захтева за радним дозволама и то је 80 посто из Русије.

Каже да су Руси и Украјинци задовољни пријемом у Србији.

Када је реч о платима, ове године очекује просечну плату до 840 евра, следеће године 930, а 2025. године 1.025 евра. Када је реч о пензионерима, поручио је да ће бити још повећања пензија до краја године.

Следеће године просечна пензија биће између 424 и 434 евра.

"Обећавам да ћемо 2025. године имати просечну пензију од 450 евра", рекао је он.

Отворени Балкан одлична идеја

Говорећи о регионалној сарадњи председник Србије је рекао да је "отворени Балкан" одлична идеја.

"Сарађујемо са Албанцима и Македонцима, желео бих да ту буде и Црна Гора али то је њихова суверена одлука", рекао је Вучић.

О стању у ЕПС-у

Председник Србије најавио је надзорни одбор у ЕПС, рекавши да ће имати много већу самосталност.

Каже да веома цени бившег министра Душана Вујовића и да је "тачно то да има меко срце", и према њему и према синдикатима.

"Мучење траје 5,6 година. Данас је био сенатор из Монтане, Републиканац и врло угледан човек, који је рекао да ми честита на храбрости да задржим угаљ. Казао је да не бисмо имали струје да нисмо, а сетите се да су сви били против тога" рекао је Вучић и подсетио да се залаже за ископавање литијума.

image
VV inauguration
banner