Србија и Балкан

Додик: БиХ је колонија, а ја сам вођа антиколонијалне побуне

Босна и Херцеговина је колонија, неуспешна земља без шансе да успе, а ја сам борац против колониста, поручио је председник РС
Додик: БиХ је колонија, а ја сам вођа антиколонијалне побуне© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Босна је неуспешна земља, без шансе да успе, а Република Српска одбија да живи у неуставној БиХ, поручио је у интервјуу за "Политику" Милорад Додик.

У првим годинама, постојала је шанса за договор о могућој БиХ, али су је преузели странци. Уз озбиљан отпор у српском и хрватском народу. Сви знају да смо колонија. Ми овде водимо антиколонијалну борбу, а ја сам вођа те побуне, рекао је Додик.

"Босну нико не може да изгради и поправи", рекао је он и упитао: Када странци једном оду, а отићи ће - како ће функционисанти БиХ? Да ли ће Сарајево размишљати да оно што су одржавали уз помоћ силе Запада почну да бране уласком на територију нашег ентитета?

Требало би да почнемо да се договарамо и да у том разговору, Сарајево би могло нешто и да извуче, рекао је Додик и упозорио да "ако ми сами будемо доносили одлуке, неће добити ништа".

"Нудимо разговор без странаца, да видимо шта је могуће. Ако неће дијалог, свесно бирају неизвесност", рекао је Додик.

"Српска одвија да живи у неуставној БиХ", поручио је Додик. "БиХ ће функционисати само док у њеним структурама седе сва три народа".

Додик је упозорио да у трезору РС постоје спремни сви закони и уредбе да после сат и по скупштинског Српска постане независна држава. "Немојте нас гурати у ћошак. Не сабијајте опругу која ће одскочити и која ће вас прескочити. Срби заслужују да имају своју државу", рекао је Додик.

Он је поручио да САД неће одређивати "како ће се овде решавати ствари". "Ми спроводимо законе РС. Српска не живи живот БиХ. Ми живимо свој живот, државе с вредностима које негујемо и патњама које имамо", навео је Додик.

Коментаришући оптужбе да је "на Путиновом путу" и блискости са мађарским премијером Виктором Орбаном, Додик је поручио да је поносан на познанство са руским председником Владимиром Путином и да једва чека поново да га види.

"Шта је то Путинов пут? Нисам врховни командант силе, ни војске, немам оружане формације, атомску бомбу. Они имају право да нам бацају осиромашени уранијум, па нас цинично позивају да то заборавимо. Они разграђују земље по свету, а Путин не сме да брине о својој безбедности".

"Узгред, Европа нема ресурсе, нафту, гас, ретке метале. Она је заједница вредности, а не материјалног потенцијала. Упоредите однос долара и евра пре пет година, а видите данас. Европа је пала, а ми смо ваљда мали и недостојни да о томе бринемо. Када штампањем новца спасавају своју економију, ми опет не смемо да причамо, а нашу валуту су везали за евро, па смо и ми изгубили педесет одсто вредности. Јесмо ли ми однели неку одлуку о томе? Зашто би пратили ЕУ у томе", упитао је Додик.

Што се Орбана тиче, Додик је поручио да је мађарски премијер "светионик слободе у Европи" док су сви остали "полтрони који једни другима аплаудирају на затвореним скуповима".

Коментаришући ситуацију на Косову и Метохији, Додик је рекао да са ЕУ и САД "нема више никаквог договора".

"Американци у Европљани су претерали. Хтели би да Србија аплаудира одласку Косова, а никада ништа нису понудили, изузев неке лажљиве перспективе за ЕУ", рекао је Додик. "Дође тренутак када народ више не може, и Срби ће једном рећи - довиђења, Косово је део Србије, а ви радите шта год хоћете, јер сте нас сваки пут преварили."

Председник РС је оценио и да је добро што је Мило Ђукановић отишао. "Грешка му је што је од српског народа направио политичког непријатеља, а од српски држава противнике... Кад је откачио српска национална права и почео да храни црногорску националну причу, постао је озбиљан противник српском националном интересу на том простору. Срби то никада не треба да опросте. Иако смо склони томе."

image