Србија и Балкан

Додик: Живимо у земљи која је вежбалиште америчког амбасадора

Председник Републике Српске казао је да Српска има највећи број пријатеља икада на међународном плану, и истакао да ће радити на томе да их окупи још више
Додик: Живимо у земљи која је вежбалиште америчког амбасадора© Borislav Zdrinja/Zipa Photo/ATAImages

Председник Републике Српске Милорад Додик послао је поруку да ће Република Српска постати независна држава, јер у оквиру БиХ, како наводи, не може да буде део регионалних иницијатива које би могле да буду од користи.

Додик је истакао да је "Отворени Балкан" добра иницијатива, али да у БиХ не мисле тако.

"Бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећиревић чим се ујутру пробуди, одмах мрзи Србе. Али живимо у таквој земљи, у којој се неке амбасаде вежбају на нама, али и то ће проћи једног дана", нагласио је Додик.

Живимо у таквој земљи која је немогућа, која је вежбалиште америчког амбасадора, али ће и они проћи, нагласио је Додик.

Још једном је поновио да Срби нису починили геноцид, већ да је то измишљено.

Председник Републике Српске казао је да Српска има највећи број пријатеља икада на међународном плану и истакао да ће радити на томе да их окупе још више.

Истакао да је постоји све већи број земаља који разумeју Српску.

"Обећавам да ћу очувати и ојачати Републику Српску. Свидело се то некоме или не, Српска је данас јака и стабилна", навео је Додик.

Подсећамо, високи представник Кристијан Шмит позвао је на процесуирање председника Републике Српске Милорада Додика због, како је навео, "негирања геноцида у Сребреници".

Из ОХР-а је саопштено да је Шмит "истакао да нема места глорификацији ратних злочина".

Такође, високи представник у БиХ Кристијан Шмит наметнуо је измену Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари, којом ће бити могуће да се новац који је депонован за укоп настрадалих у Сребреници користити и за, како је навео, "промовисање истине о геноциду".

Изменама закона које на први поглед не улазе у надлежности ентитета – мада то заправо није тако – Шмит покушава да навикне јавност у целој БиХ, а тиме и у РС, да је он коначни арбитар који може да намеће законе и да ствара предуслове да удари снажно на надлежности Републике Српске, сматра професор геополитике Срђан Перишић. 

Он подсећа да је Закон о меморијалном центру Сребреница-Поточари такође наметнут 2007. године од стране Кристијана Шилинга, тадашњег високог представника. 

image