Србија и Балкан

Приштина издваја милионе евра за адвокате бившим вођама тзв. ОВК

"Косово" је издвојило 16 милиона евра из буџета за све оптужене. Наравно, то је огромна сума, и Тачијеви адвокати су врхунски стручњаци", рекао је Мартенс.
Приштина издваја милионе евра за адвокате бившим вођама тзв. ОВК© Koen van Weel/Pool via Tanjug/AP

Пред Специјалним судом у Хагу почео је процес против лидера тзв. ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија који се терете за ратне злочине и злочине против човечности, а правници и аналитичари су сагласни да су вође тзв. ОВК ангажовали врхунске адвокате који имају велико искуство међу којима су многи већ добро познати на простору бивше Југославије.

Немачки новинар и писац Михаел Мартенс је рекао да су то "најбољи адвокати које неко може да има", и да обични људи не би могли ни да замисле да их они бране.

"Колико разумем, Косово је издвојило 16 милиона евра из буџета за све оптужене. Наравно, то је огромна сума, и Тачијеви адвокати су врхунски стручњаци", рекао је Мартенс.

Са њим је сагласан и адвокат Томислав Вишњић који је рекао да су они отприлике најбоље што може тренутно "на тржишту да се купи" у области међународног кривичног права и додао да сваки од четворице оптужених има своје браниоце, а најбројнији је управо тим Хашима Тачија.

Вишњић је коментаришући уводна излагања, рекао да ће Тачијева одбрана очигледно контролисати цео поступак и да ће поднети главну тежину одбране, а да ће остали тимови имати неке помоћне послове, у зависности од тога које место у структури су окривљени заузимали.

Осим адвоката одбране, позната имена седе и у тужилаштву, а предводи их Алекс Вајтинг који је на том месту заменио Џека Смита. Када је реч о судском већу, оно је у истом саставу већ донело пресуду челницима Удружења ветерана тзв. ОВК.

Тачијев тим предводе адвокати који су бранили Готовину

Најбројнији тим адвоката има Хашим Тачи. Осим главног браниоца Грегорија Кихоа, у њему је још шест искусних и познатих адвоката чија су имена нарочито позната на простору бивше Југославије.

Грегори Кихо

Реч је о адвокату који има више од 30 година искуства, а на сајту адвокатске канцеларије "Гринберг Трауриг" стоји да се фокусирао на заступање индивидуалаца, корпорација и финансијских институција пред федералним судовима, као и пред међународним трибуналима. У врху његове биографије пише да је заступао хрватског генерала Анту Готовину пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

Такође, заступао је и кенијског генерала Мохамеда Хусеина Алија који је ослобођен свих оптужби пред међународним кривичним судом.

Радио је у америчком Министарству правде као тужилац више од 20 година, а радна места су му била у САД, Европу, Азији и Јужној Америци. Кихо је био на челу тима адвоката и истражитеља који су саветовали ад хок специјални трибунал који је формиран да би се судило Садаму Хусеину и члановима његове власти. Био је и у тиму Тужилаца у предмету против пуковника ХВО Тихомира Блашкића који је осуђен на казну од девет година затвора .

Томислав Вишњић је подсетио да је Кихо усред истражног поступка прешао из тужилаштва у одбрану Анте Готовине и да је је то био велики скандал у Тужилаштву. 

Хашки процес против Готовине, као и генерала Маркача и Чермака је започео 11. марта 2008. године, а 2011. он је неправоснажно осуђен на 24 године затвора због злочина почињених у операцији "Олуја". Међутим, 16. новембра 2012. Жалбено веће Хашког трибунала га је ослободило свих оптужби због недоказане одговорности и истог дана пуштен је на слободу.

Лука Мишетић

Друго име у одбрани Хашима Тачија, које је заправо било прво име током одбране Анте Готовине је Лука Мишетић.

Он је рођен у Чикагу у породици хрватских досељеника, и како пише Јутарњи, до своје седамнаесте године није долазио у Хрватску. У тексту из 2005. године пише да је Готовину упознао током заступања локалног заповедника јединице ХВО Анте Фурунџије, и да га је Готовина ангажовао 2001. године када је постало извесно да се против њега води истрага. 

На сајту адвокатске фирме "Сквир Патон Богс" наводи се да га је магазин "Глобус" прогласио "једним од 100 најутицајнијих Хрвата".

Он је био главни бранилац Анте Готовине и најмлађи адвокат који је икада бранио случај пред међународним кривичним судом, стоји у његовој биографији. Хрватски "Дневник" пише и да је познат по жестоким вербалним сукобима са некадашњом тужитељком Хашког трибунала Карлом дел Понте.

Пјер Ричард Проспер је још један адвокат који је познат на просторима Балкана. Њега је 2001. године председник Буш поставио за америчког амбасадора за ратне злочине и задатак му је био да директно саветује државног секретара и да формулише одговоре америчке политике на злочине у областима сукоба широм света. Он је као изасланик председника путовао широм света, а боравио је и у Србији.

Томислав Вишњић истиче да је Проспер долазио у Београд и да је водио преговоре о предаји и са његовим клијентом генералом Ојданићем и додаје да је Ојданићу нудио да сведочи против Слободана Милошевића. 

Члан Тачијевог правног тима је и Питер Меклоски, а Вишњић напомиње да је он био тужилац у најмање четири предмета против Срба за злочине у Босни и Херцеговини и то углавном у вези са Сребреницом.

Познат је по томе што је водио поступак против Ратка Младића. Доказе је изводио и у суђењу Слободану Милошевићу који је умро пре доношења пресуде. 

У тиму је и Алберт Московиц, амерички правник који је на Косову током 2006. и 2007. године био директор одељења УНМИКА за правосуђе, пише Радио Контакт Плус.  

У једном каснијем интервјуу, Московиц је своју улогу на 'Косову' описао као "министра правде" у мисији УН.

Занимљиво је што је он тада међу изазове са којима се суочавао, уврстио и "застрашивање сведока којима је била неопходна заштита". На опроштајној конференцији за штампу у Приштини, марта 2007. године, Московиц је нагласио да је "побољшање заштите сведока и жртава на Косову од кључне важности".

Koen van Weel/Pool via Tanjug/AP

Весељија брани звезда британског правосуђа

Главни заступник Кадрија Весељија је веома познато име у области међународног кривичног права Бен Емерсон за којег Вишњић напомиње да је звезда британског правосуђа.

Он је био главни адвокат Рамуша Харадинаја и са њим су у тиму адвокати са бројним искуством. Подсетимо, Харадинај је био оптужен пред Хашиким трибуналом за ратне злочине, али је ослобођен оптужби.

У својој богатој биографији Емерсон је заступао неколико важних политичких фигура, као што су бивши председник Малдива Мохамед Рашид, бивши украјински премијер Арсенија Јацењук и бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон.

Бивша премијерка Тереза Меј је Емерсона описала као једног од најугледнијих адвоката у Великој Британији у области националног и међународног права. Такође је заступао оснивача Викиликса Џулијана Асанжа када је требао да буде изручен Шведској.

Ко је у тиму Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија?

Реџепа Сељимија ће пред судом заступати британски адвокат Дејвид Јанг, а специјалност му је кривично право. Један од његових највећих случајева је одбрана Асада Хасана Сабре, који је био оптужен за умешаност у атентат на бившег либанског премијера Рафика Харирија. Сабра је на крају ослобођен тих оптужби.

Јанг предводи широк тим адвоката укључених у одбрану лица која су оптужена пред Међународним кривичним судом, Међународним кривичним судом за бившу Југославију, судом у Руанди, Специјализованим већима Косова... објавио је Радио Слободна Европа.

Када је реч о одбрани Краснићија, њу предводи адвокат из Малезије Венкатешвари Алагендра.

Томислав Вишњић каже да је њена сестра била главни тужилац Међународног кривичног суда и да је њена канцеларија умешана у све велике предмете у Азији и Африци који се тичу кршења људских права.

Алекс Вајтинг: Тужилац који је изгубио предмет против Љимаја

Вршилац дужности специјализованог тужиоца у Хагу је Алекс Вајтинг, за кога Вишњић напомиње да он сада има занимљиву улогу јер је сада главни тужилац у предмету који се делом базира на чињеничном стању које је већ заступао као тужилац у предмету против Фатмиа Љимаја и који је изгубио.

"Разговарао сам са њим после тог суђења, и он је био доста фрустриран због начина на који је изгубио тај предмет, говорим о правним аргументима. Међутим, после тога је био на Харварду, па је изабран за главног тужиоца, и сада имамо особу која, ако занемаримо лични однос за који верујем да га и даље има, треба да докаже нешто слично оном што је већ покушао неуспешно у првом поступку. С друге стране му се налази уиграна екипа са мало проширеним саставом", рекао је Вишњић.

Вишњић је приметио је да су адвокати одбране неколико пута током прва три дана суђења, индиректно прозивали тужиоца Вајтинга, позивајући се на пресуду из случаја Љимај.

Реч је о тужиоцу француске и америчке националности са дугогодишњим искуством у националним, тако и у међународним кривичним поступцима. Пре него што се придружио МКСЈ-у, Вајтинг је био савезни тужилац САД-а, прво у Кривичном одсеку Одељења за грађанска права у Вашингтону, а затим у Тужилаштву САД-а у Бостону, где се бавио случајевима организованог криминала и корупције.

Он је за вршиоца дужности специјализованог тужиоца у Хагу за злочине на Косову заменио Џека Смита који је именован за посебног тужиоца у истрагама против америчког председника Доналда Трампа.

Када је реч о судијама, реч је о истом судском већу које је осудило челнике Удружења ветерана тзв. ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја на четири и по године затвора због ометања службених лица у вршењу службене дужности, застрашивања у току кривичног поступка и повреде тајности поступка.

Председавајући је судија Чарлс Л. Смит III. У његовој биографији на сајту Специјализованих већа пише да је радио као посредник и арбитар од 2014. године.

Обављао је дужности судије Еулекса од 2010. до 2013. У оквиру тог мандата био је члан Врховног суда тзв. Косова од 2011. до 2013. године, а био је изабран и за потпредседника (2011-2012.) и председника Скупштине судија Еулекса (2013.).

Судија Кристоф Барте је јавни тужилац у Савезном суду правде Немачке од 2010. године, специјализован за кривично гоњење ратних злочина и геноцида. Од 2009. до 2010. године је био јавни тужилац у Минхену на случајевима из области еколошког и општег кривичног права. Од 2008. до 2009. године био је судија локалног суда у Розенхајму (Немачка), где је обављао дужности истражног судије и судије у првостепеним судским већима, а од 2005. до 2007. године био је јавни тужилац у Траунштајну. Пре тога је, од 2004. до 2005. године, радио као асистент-истраживач на постдипломским студијама на Универзитету у Гетингену (Немачка). Од 2002. до 2003. године био је судија Окружног суда у Бону, а од 2001. до 2002. радио је као адвокат.

Трећи судија је Генел Матро из Швајцарске који је саветовао државе, појединце и невладине организације у вези са процесима пред Међународним кривичним судом и истрагом и кривичним гоњењем осумњичених за међународне злочине.

Судија Метро је радио као адвокат одбране и консултант на познатим случајевима ратних злочина и тероризма на суђењима у Међународном кривичном суду за бившу Југославију, Специјалном трибуналу за Либан, Ванредним већима у судовима Камбоџе и Међународном кривичном суду.

Био је председник и члан Комисије Еулекса за људска права.

Занимљиво је да је био бранилац Насера Орића када је он ухапшен у Женеви по српској оптужници.

image
VV inauguration
banner