Србија и Балкан

Османи: Вучић је као Путин, Косово као Крим

Председница такозваног Косова Вјоса Османи у интервјуу за "Сан" изнела је низ тврдњи о томе како ситуација у вези са Косовом и Метохијом личи на Крим
Османи: Вучић је као Путин, Косово као Крим© TANJUG/ Dopisnistvo KiM/ bg

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи упоредила је ситуацију у јужној српској покрајини са Кримом, а председника Србије Александра Вучића оптужила да користи исту тактику као руски председник Владимир Путин.

У интервјуу за британски "Сан", Османи је рекла да савезница Владимира Путина – Србија - користи руску тактику да застраши тзв. Косово.

Она је казала да су напетости између Србије и тзв. Косова више пута распламсаване, као и да су повезане са Русијом, у тренутку док се "сенка рата у Украјини надвија над Европом".

Тренутну ситуацију Османи је упоредила са 2014. годином када је Русија под своје окриље вратила Крим.

Османи, која је рекла да је Вучић "дубоко повезан" са Путином, и раније је оптуживала Србију да планира "операцију заузимања територије Косова, баш као што је то урадила Русија на Криму".

Како је рекла, на северу Косова су активне паравојне групе, за које се плаши да ће их подржати српска држава и које подржава Вагнер група.

Османи је ове наводне групе упоредила са Путиновим "малим зеленим људима" распоређеним на Криму – војницима који нису имали никакве ознаке и који су предводили "Путинову анексију".

Према речима Османи, Вучић има око 48 војних база око административне линије са Косовом, што су легалне војне базе Србије, а које је она упоредила са тим како је Русија гомилала своје снаге пре него што је ушла на Крим 2014, као и у Украјину 2022. године.

"Верујем да Вучић показује шта му је намера", рекла је Османи за "Сан".

Она је казала да страхује да Србија наоружава и финансира паравојне групе, што је оценила као исто што је Русија учинила у Донбасу.

"Све ово показује да је то потпуно исти план", казала је Османи.

"Језик који користе неки српски политичари је, такође, језиво сличан Путиновим примедбама о Украјини", каже Османи. Као пример томе наводи изјаву посланика Српске напредне странке који је позвао на "денацификацију Балкана".

"Недостатак мира и безбедности на Западном Балкану значи дестабилизовану Европу", каже Османи.

Она је позвала Запад да настави да подржава Приштину, упозоравајући да ће сукоб на Балкану додатно дестабилизовати ионако крхку Европу.

"Ово није далеки проблем", рекла је Османи и додала: "Мир на Западном Балкану је веома повезан са миром у Лондону, Њујорку, Вашингтону, Паризу, Берлину, јер историја показује да је недостатак мира и безбедности у Европи недостатак мира и безбедности на међународном плану."

Османи је рекла да је тешко "разумети ум аутократа" попут Вучића – рекавши да, иако се претња инвазијом сада чини нереалном, то би могло да се промени.

"Инвазија се не чини баш вероватном. Међутим, многи људи су рекли да је то мало вероватно у Украјини само два дана пре него што се догодила", каже Османи заборављајући да је немогуће извршити инвазију на сопствену земљу.

Османи се позива на Минхенску конференцију и додаје да је већина говорила да Русија никада неће напасти Украјину, али се то догодило.

Она је рекла да је Приштина сигурна да ће Србија пропасти ако покуша да изврши инвазију и врати  своју територију.

Говорећи о недавним преговорима Београда и Приштине и начињеним помацима, Османи је рекла да је апсолутно разочарана што узајамно признање није експлицитно укључено у споразум, јер - тврди она - то је једино решење које може довести до дуготрајног мира и стабилности.

"Србија треба да дође до тачке да схвати да је реалност Косова као независне суверене земље реалност која ће постојати заувек, ми се не враћамо назад, ово се неће променити. Значи, што брже и више наши партнери то кажу и јасно покажу Србији, то боље за Србију, боље за регион и наравно за наше односе", тврди Османи.

Оно што Приштину додатно забрињава је блиско савезништво Вучића и Путина, а доказ за то Османи види у томе што се Србија одупире притисцима да подржи санкције Русији.

"Илузија је веровати да ће се господин Вучић одвојити од Русије – сигурно ће играти игре и тактике и претварати се, као што то ради, али ће наставити да игра на исте руске и српске намере уништавања суседа и мира. Верујем да је време да Европа престане да га умирује, јер смиривање аутократа никада није довело до дуготрајног мира", каже Османи.

image