Србија и Балкан

Настављено суђење Тачију и вођама ОВК: Испитивање сведока на полузатвореној седници

Исказ могу да чују само присутни у судници, док у видео преносу, без тона само могу само да се виде чланови судског већа
Настављено суђење Тачију и вођама ОВК: Испитивање сведока на полузатвореној седници© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Суђење бившим вођама такозване ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију настављено је у Специјализованим већима Косова у Хагу испитивањем сведока.

Специјализовано тужилаштво је започело испитивање свог другог сведока, који прича о месту Малишево у општини Ораховац, тврдећи да је то место било под контролом припадника тзв. ОВК.

Сведок је прецизирао да су у Малишеву постојале две јединице којима је руководила тзв. ОВК јединица "љуми" и јединица "челику".

Након тога је суђење је прешло у полузатворену седницу, када само присутни у судници могу да чују сведочење док у видео преносу нема тона.

Заштићени сведок је прво имао своје слободно излагање, након чега су уследила питања тужилаштва, одбране и судског већа.

На почетку суђења 3. априла окривљени су заједно са својим браниоцима изнели уводна излагања и тада су сви негирали оптужбе.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи, како подсећа Танјуг, оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

 

image