Србија и Балкан

Вучић: Србија неће у сукоб са Русијом и Кином; Додик: Размишљамо о самосталности Српске

Србија никада неће извести ниједан метак ни у Русију, ни Украјину, каже председник Србије
Вучић: Србија неће у сукоб са Русијом и Кином; Додик: Размишљамо о самосталности Српске© Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће извести ниједан метак ни у Русију, ни у Украјину и да неће да "хрли у сукоб" са Москвом и Пекингом, као што то раде неки други.

Вучић је, у одговору на изјаве шефа Центра за глобални ангажман америчког Стејт департмента Џејмса Рубина, који је рекао да се нада да се Подгорица "неће ослањати на Београд и Москву" и у више наврата о Београду говорио као центру за руске дезинформације, јасно поручио да такве тврдње нису ни близу истине.

"Трудио сам се да прећутим изјаве Рубина јер сам хтео да будем господар неизговорених речи и да не стављам додатни терет Србији. То није ни близу истине, већ говори о томе да су неки људи у америчкој администрацији наслоњени на време из деведесетих година када су ведрили и облачили и имају исти анимозитет према Србији и српском народу. То је њихово право, а ми ћемо се трудити да наставимо да водимо политику пријатељства и према САД и свима другима", рекао је Вучић након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Нагласио је да Србија неће, као што то неки други раде, да грозничаво хрли у сукоб са Кинезима и Русима и да ће се трудити да сачува основе независне политике.

"Ја хоћу да подижем војску, војну индустрију, а ниједан метак никада нећемо извести у Русију или Украјину. И храну кад произведете, ко зна где то може да заврши, а не оружје и муниција", рекао је Вучић.

Нећемо допустити прогон

Председник Србије је говорио и о јучерашњем састанку са представницима Срба са Косова и Метохије.

"Нису задовољни, али су свесни колико им држава помаже. Шта су им они понудили? Ћутање када је проглашена независност, избацили су црногорског и македонског амбасадора, а оставили све остале. Ја да идем у ратове које ћемо да губимо, не пада ми на памет. Да ли ћемо пустити прогон? Не, нећемо", јасан је Вучић.

Председник Србије је, одговарајући на питања новинара о "родној равноправности" у ускршњој посланици Српске православне цркве, напоменуо да је она једна од најважнијих институција за српски народ.

"Нити сам неко ко има право које ви себи дајете, ви имате право а ја немам да оцењујем патријарха нити бих то икад учинио. Ми разговарамо са патријархом, трудимо се да увек пронађемо најмањи заједнички именитељ за рад. СПЦ сматрам за једну од најважнијих институција за стратешки опстанак нашег народа. Има безброј места где би људи тешко преживели без СПЦ", каже Вучић.

Дејтонски споразум суштина функционисања БиХ

Председник Србије казао је да Србија сматра да је Дејтонски споразум суштина функционисања Босне и Херцеговине и Републике Српске и да ће "увек подржати оно што је договор сва три конститутивна народа уз поштовање тог споразума".

Вучић је најавио да ће на следећој заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске бити изнет предлог закључка о изградњи два меморијална центра - један у Доњој Градини, а други у Београду.

"Имаћемо предлог закључка о изградњи два меморијална центра, коначно крећемо у реализацију, једног у доњој Градини, а 23. априла ћемо имати и скуп и обележавање страдања српског народа у Јасеновцу у Доњој градини на територији РС, и једног меморијалног центра у Београду посвећеног јасеновачким жртвама", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће се том темом бавити Министарство за рад. Вучић је најавио и додатну помоћ општинама на територији Федерације, али и РС.

Према његовим речима, Додик га је упознао са његовим виђењем стања у БиХ и о односу према РС, те борби и покушајима РС да сачува своја права и обавезе из Дејтонског споразума.

Додик: Рекао сам Вучићу да размишљамо о доношењу одлуке о самосталности Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на састанку у Београду упознао председника Србије о унутрашњим проблемима БиХ и покушајима да се разгради уставни положај Републике Српске.

"Ангажман једног дела међународне заједнице и политичког Сарајева води ка томе да се деградира и још више усложни уставни положај Републике Српске. Дошли смо до тренутка у којем то питање не можемо да одлажемо и наша одбрана, као реакција на све то, је да најозбиљније размишљамо да донесемо одлуку о самосталности и отцепљењу Републике Српске", истакао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска не тражи ништа осим оног што је већ решено Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

Додик је поновио да се Република Српска залаже за неутралност, пратећи позицију Србије.

"Сарадња са НАТО може, али ми смо то сад обуставили док не дефинишемо позицију, али чланство не долази у обзир", поручио је Додик.

image