Србија и Балкан

Вучић са шведским министром: Посебно је инсистирао да уведемо санкције Русији

Неко мора да разуме нашу позицију, јер је нас управо НАТО напао без одобрења СБ УН, истакао је председник и додао да ипак разуме жељу Шведске да се прикључи том блоку
Вучић са шведским министром: Посебно је инсистирао да уведемо санкције Русији© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Шведске Тобијасом Билстремом у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Шведски министар је посебно инсистирао да Србија мора да уведе санкције Русији, пренео је Вучић.

"Неко мора да разуме нашу позицију, јер је нас управо НАТО напао без одобрења СБ УН", истакао је председник и додао да ипак разуме жељу Шведске да се прикључи том блоку.

Он је поручио да ће наставити да јача сарадњу у региону. 

Вучић је истакао да ће Србија испунити оно што је рекла када је у питању дијалог са Приштином, али да неће подржати чланство тзв. Косова у УН и да је о том обавестио све са којима је разговарао. 

"Данас је десет година од усвајања Бриселског споразума", подсетио је и нагласио да нема игре око формирања ЗСО и да је то предуслов да би Србија испунила своје обавезе. 

Шведска је највећи економски партнер Србије од свих нордијских земаља, истакао је председник Србије и додао да у првим месецима ове године имамо додатно повећање извоза.

Шведско председавање Саветом ЕУ држи Западни Балкан високо на листи приоритета, оценио је Билстрем.

Он је истакао да је сукоб у Украјини променио безбедност Европе.

"Очекујемо од партнера да се ускладе са нама по том питању и преузму стратешку одговорност", рекао је шведски министар. 

Србија припада ЕУ, она је њен највећи трговински партнер и томе нема алтернатива. 

"Честитао сам постизање споразума у Охриду. Очекујемо да све одредбе споразума и Анекса буду примењене одмах", поручио је Билстрем.  

image