Србија и Балкан

Вучић: Посета Грушка Београду није била тајна

Председник Србије рекао да су западне земље биле добро упознате са посетом заменика министра спољних послова Руске Федерације
Вучић: Посета Грушка Београду није била тајнаAP © Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIC

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није покушао да сакрије посету заменика руског министра спољних послова Александра Грушка Београду и осудио српске политичаре који су пожурили да скрену пажњу Запада на то.

Министарство спољних послова Русије саопштило је прошле суботе да је Грушка током боравка у Београду 13. и 14. октобра примио председник Србије, да је разговарао са министром спољних послова Николом Селаковићем и да се састао са министром унутрашњих послова Александром Вулином.

"Желим да објасним људима о чему се ради. Заменик министра иностраних послова Руске Федерације, који нигде у свету није под санкцијама, дошао је у земљу у којој је одржао, колико сам разумео консултације са Николом Селаковићем, које не могу да се одрже ни у једној другој земљи", рекао је Вучић на ТВ Прва.

Вучић је истакао да је руски званичник стигао службено, али да их сада оптужују да је то све била тајна.

"Крили смо да ће људи стићи обичним авионом, где постоји списак свих путника! Састао се са Селаковићем, рекао је да су имали коректне разговоре, да смо ми били гостољубиви домаћини, да увек могу да одрже овакве састанке на територији Србије итд. Али ја нисам имао формални састанак овог типа, нисам га угостио у председничкој резиденцији, имали смо некакав радни доручак , јер га познајем дуго и често је долазио овде", истакао је српски лидер.

Шеф српске државе осудио је покушаје политичких противника да га оптуже за стварање тајности око посете заменика министра спољних послова Руске Федерације.

"Ако сам хтео да се кријем, био сам толико глуп и хтео сам да се сакријем тамо где је било 20 људи, зашто бих онда то радио? Можда да заштитим Србију од додатних притисака, али зашто ме онда откривају? Да ли су то професионални преваранти који кажу – гле, драги наши западњаци, да ли је хтео нешто да сакрије од вас?", поручио је Вучић.

Председник Србије подсетио је и да је немачка окупациона управа у Београду 1943. године издала званично саопштење у којем их је позвала да престану да јој извештавају о кретању подземља, "јер већ има више сталних преваранта него што је потребно".

Према његовим речима, западне земље су биле добро упознате са посетом заменика министра спољних послова Руске Федерације, а српске специјалне службе идентификовале су 10 возила и њихове путнике, који су пратили кретање Грушка у Београду.

"Задржаћемо их, затим ћемо их пустити, па ћемо их опет притворити и онда пустити. А када дођу са Запада, прате их са истока", нагласио је Вучић.

Председник је напоменуо да је Београд последњих недеља подсећа на Казабланку.

"Београд је последњих недеља попут Kазабланке. Kада имамо госте из Русије, откривамо оне из западних служби који их прате. Kада имамо госте са Запада онда оне друге који их прате у стопу. То говори само колико су сви заинтересовани не само једни за друге, већ за ово парче земље, које бисмо да сачувамо за себе", закључио је Вучић.

image