Србија и Балкан

Додик: БиХ неће имати визну либерализацију са тзв. Косовом

Председник Републике Српске рекао је да, ако БиХ хоће да опстане, мора да се престане са праксом страног интервенционизма, који не може да буде основа њеног функционисања
Додик: БиХ неће имати визну либерализацију са тзв. Косовом© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Милорад Додик је истакао да је пре свих говорио да је БиХ протекторат у којем се странци годинама неовлашћено мешају у унутрашње политичке процесе, а посебно је поручио да БиХ неће имати визну либерализацију са тзв. Косовом, преноси РТРС.

"Босна и Херцеговина неће имати визну либерализацију са такозваним Косовом", изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је истакао да је јуче у Србији чуо циничан приговор по којем ће сви Албанци отићи са тзв. Косова чим визна либерализација ступи на снагу.

"То је лицемерје Запада који покушава да кроз преговоре са Београдом дође до тога да се као наводно нешто нормализује, а онда сами унилатерално доносе такве мере", навео је председник Републике Српске.

Он је одговарајући на питања новинара о Влади ФБиХ рекао да имм је потреба ефикасна влада, као и сарадња по свим питањима, али додао да питање мешања странаца у тај процес треба поставити онима који то траже.

"То ће се и њима обити о главу. Ми не прихватамо и не признајемо Шмита и те глупости које покушавају да финализују и да развласте Републику Српску. Имате понижење које смо доживели од амбасадора САД Мајкла Марфија и британског амбасадора Џулијана Рајлија, који су отишли у Градину, нису споменули уопште страдање Срба. Рекао је да су људи страдали од фашизма и ништа више. То је говорио Титов режим овде", оценио је Додик.

Говорећи о потезу појединих амбасадора који су положили венце у спомен-комплексу Доња Градина пре званичног обележавања страдања Срба, Јевреја и Рома, Додик је рекао да амерички амбасадор узима исту матрицу као комунистички Титов режим, покушавајући да сакрије злочине усташког режима.

Истакао је да ће, када је реч о позивима за распоређивањем додатних војних снага, БиХ егзистирати као мировни пројекат јер у супротном неће опстати.

Навео је да Српска има потенцијал да искаже своје незадовољство и да претње неће уродити плодом, те додао да је Република Српска близу одлуке о самосталности.

image