Србија и Балкан

Приштина опет гази споразуме: Немамо обавезу да формирамо ЗСО док Београд не призна независност

Председник парламента у Приштини Глаук Коњуфца тврди да је постигнути договор изграђен на "два колосека", од којих је први де факто признање независности, а да је други формирање ЗСО
Приштина опет гази споразуме: Немамо обавезу да формирамо ЗСО док Београд не призна независностGetty © Ferdi Limani

Председник парламента у Приштини Глаук Коњуфца, рекао је да Приштина нема обавезу да формира Заједницу српских општина (ЗСО) уколико Београд не призна независност тзв. Косова.

Он тврди да је постигнути договор изграђен на "два колосека", од којих је први де факто признање независности, а да је други формирање ЗСО, за шта је рекао да не треба да се ради без постизања првог.

Навео је да се то односи на преговарачки процес који је у току и да очекује да ће најављени састанак 2. маја у Бриселу, када би требало да се састану председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у оквиру дијалога Београда и Приштине, разјаснити фазу у којој се преговори тренутно налазе.

Коњуфца додаје да не верује да ће 2. маја бити прихваћена нека нова верзија ЗСО. Како је рекао, формиран је управљачки тим који је већ једном предложио како треба да изгледа ЗСО и та понуда није прихваћена, а да ће сада понудити другу.

На изјаве албанског званичника реаговао је директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић који је казао да су албански политичари наставили да припремају алиби за избегавање обавезе да формирају Заједницу српских општина, па већ унапред разговоре у Бриселу 2. маја о овој теми проглашавају неуспелим.

"Провидна је намера Приштине да побегне од разговора и процеса формирања ЗСО, па се служи постављањем бесмислених и немогућих услова, само да побегне од обавеза проистеклих и преузетих у дијалогу у Бриселу", наводи Петковић.

Београд неће ни де факто ни де јуре признати независност такозваног Косова, али је формирање ЗСО услов свих услова за нормализацију односа Београда и Приштине и предуслов за све даље кораке у том правцу, истиче српски званичник.

"Зато нема Глаук Коњуфца, који једва води и скупштину такозваног Косова, никакав мандат да разрешава састав српског Управљачког тима за израду Статута ЗСО, тако да му је боље да се мане ћорава посла јер је овакав састав српског тима потврђен и од стране његових законских инстанци", напомиње Петковић.

Он је истакао да ЗСО мора бити формирана у складу са четири потписана споразума из 2013. и 2015. године.

"Подсећања ради, Први Бриселски споразум ратификовала је чак и скупштина такозваног Косова на чијем се челу Коњуфца налази, па можда хоће да каже да је и мандат тог тела почео са њим", упитао је Петковић.

image