Свет

Боцан-Харченко одговорио Хилу: Нема ЗСО јер ни САД ни ЕУ не врше притисак на Приштину

Ситуација много подсећа на приступ колективног Запада Минским споразумима о Украјини, оценио је амбасадор Руске Федерације у Србији
Боцан-Харченко одговорио Хилу: Нема ЗСО јер ни САД ни ЕУ не врше притисак на Приштину© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да изненађује изјава америчког амбасадора Хила, који на 10. годишњицу потписивања споразума о Заједници српских општина Косова, "изненада" поставља питање зашто ова структура – кључна за осигуравање права и безбедности покрајинских Срба – није формирана.

"Одговор је врло једноставан: нема ЗСО, јер ни ЕУ ни САД све ово време нису вршиле неопходан утицај на Приштину. Ситуација много подсећа на приступ колективног Запада Минским споразумима о Украјини", истакао је Боцан-Харченко.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил претходно је изјавио да је крајње време да се Заједница српских општина (ЗСО) претвори у стварност, као и да САД томе придају огроман значај и да неће одустати док се то не оствари.

Хил је додао да су два разлога због чега то мора да се испуни.

"Једно је то што српски народ мора да има поверење у овакве споразуме и да кад се они потпишу морају да буди сигурни да ће се они и спровести, а други разлог је можда још важнији а то је да те заједнице морају знати каква их будућност чека", додао је Хил у изјави новинарима током посете Ватрогасном савезу Србије.

image