Србија и Балкан

Немачка влада: Нисмо ми писали нацрт, питајте "Фридрих Еберт"

"Немачки нацрт" данима кружи у приштинским медијима
Немачка влада: Нисмо ми писали нацрт, питајте "Фридрих Еберт"© Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Немачка влада је демантовала да је укључена у припрему Статута Заједнице општина са српском већином. У писаном одговору за "Телеграфи", навели су да Влада Немачке није укључена у израду, иако је о томе претходних дана писало више приштинских медија.

Према "Телеграфију", немачка Фондација "Фридрих Еберт" је припремила нацрт статута ЗСО, а јавност ће бити упозната са њим када се приведе крају.

У среду је "Коха" пренела информације о "немачком нацрту" Статута ЗСО. Према тврдњама приштинских медија, ЗСО би имала статус правног лица. Заједницу би чинило 10 општина са српском већином на Косову и Метохији са могућношћу проширења, као и званичне симболе - грб и заставу у складу са "законима и косовским уставом".

С тим у вези, портпарол тзв. Владе Косова Перпарим Криезиу истакао је да је став привремених приштинских власти о ЗСО непромењен.

"Удружење чији је основни карактер национална припадност је у супротности са Уставом и самим карактером наше државе. Штавише, невећинским заједницама је потребна интеграција, а не изолација", изнео је Перпарим Криезиу своје виђење ситуације на Косову и Метохији.

Према "Кохи", циљеви ЗСО би били јачање локалне демократије и потпуни надзор развоја локалне економије и образовања.

"Немачки нацрт" даје и могућност сарадње са Републиком Србијом и привредним субјектима региона у области економије, образовања и здравства.

image
VV inauguration
banner