Србија и Балкан

Додик: Муслимани би да наметну своју вољу прво Хрватима па Србима

Лидер босанских Срба поручио да неће проћи покушај Сарајева да буду политички доминантни у БиХ
Додик: Муслимани би да наметну своју вољу прво Хрватима па Србима© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће, ако не буде договоре око имовине БиХ, Бањалука понудити Сарајеву да се раздруже.

"Уколико не уроди плодом све што ради и предлаже Република Српска, када је реч о заштити имовине, понудићемо Федерацији БиХ Споразум о раздруживању, јер очигледно овако не иде", рекао је Додик након састанка са политичким представницима у РС.

Састанак је одржан као одговор на заједничку изјаву пробосанских странака којом се тражи да сва имовина на подручју БиХ буде државна, а да се казне они који то не желе да прихвате, подсећају "Новости".

"На сцени је покушај да муслимани наметну своју вољу прво Хрватима, па Српској", поручио је Додик.

Учесници састанка усагласили су нацрт заједничке изјаве о заштити имовине РС којом се, између осталог, предвиђа да се у МУП РС формира посебна служба која ће се бавити питањем граница између РС и Федерације и надлежношћу над њом.

"Усагласили смо се да се одржи посебна седница Народне скупштине РС и донесемо одлуку о повлачењу судија из РС из Уставног суда. Српска неће разматрати у Парламенту БиХ никакво питање имовине јер би то значило да је титулар имовине БиХ, а она то није", рекао је Додик и додао да се престаје са одлучивањем на нивоу БиХ све док Влада РС и Скупштина РС не дају сагласност за то.

Одбацујемо термин државна имовина у било ком смислу, јер БиХ нема унутрашњи континуитет. Она је предвиђена Дејтонским споразумом, односно Уставом БиХ, где се каже да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, навео је он.

Одбацујемо концепт "грађанства" које се пласира из Сарајева јер би према њему требало да већински народ доминира у политичком смислу над друга два. То је подвала на коју ми већ годинама указујемо, истакао је Додик.

image