Србија и Балкан

Данас се у Србији обележава Дан сећања на жртве Холокауста

Србија памти Јасеновац и друге злочине у Другом светском рату
Данас се у Србији обележава Дан сећања на жртве Холокаустаwww.globallookpress.com © Miso Lisanin

Национални Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату, биће обележен на Старом сајмишту, месту најзлогласнијег нацистичког логора на територији окупиране Србије, државном церемонијом полагања венаца и одавања почасти, коју ће предводити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, преноси "Политика".

Дан сећања обележава се као спомен на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у НДХ, а посвећен је свим Србима, Јеврејима и Ромима страдалим у масовним убиствима током Другог светског рата.

Концентрациони логор "Јасеновац" једно је од највећих стратишта у Другом светском рату. Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, Срба, као и Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском).

Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, логор је обухватао више локалитета на територији Хрватске и Босне и Херцеговине.

На Споменик жртвама геноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти "Старо сајмиште" венце ће положити и представници Града Београда, Музеја жртава геноцида, Меморијалног центра "Старо сајмиште", Националног савета Ромске националне мањине, амбасаде Немачке, Удружења грађана и дипломатског кора.

Меморијални центар "Старо сајмиште", који је успостављен на месту најзлогласнијег нацистичког логора на територији окупиране Србије, омогућиће делегацијама да виде изложбу "Логор на Београдском сајмишту 1941-1944", која ће, за ову прилику, бити привремено изложена у Централној кули на Старом сајмишту. Њоме центар симболично обележава почетак рада на сталној поставци, која ће бити доступна посетиоцима након завршетка радова на Централној кули.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов је, поводом Дана сећања на страдале у масовним злочинима у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији, нагласио да је дужност и обавеза свих грађана да сећања и свест о погубности мржње и нетолеранције преносимо на наредне нараштаје и тиме осигурамо будућност у којој владају мир, толеранција, разумевање и прихватање различитости.

Дан сећања је прилика да се понови да жртве никада не смеју да буду заборављене. Страдања невиних и ужаси Другог светског рата треба да буду опомена да само доследна и бескомпромисна борба против расне, верске, националне и сваке друге нетолеранције, против говора мржње и сваког облика насиља, као и истрајна посвећеност неговању толеранције и уважавања различитости, могу да буду гаранција да се таква злодела никада више неће поновити, саопштило је Министарство, a преноси Танјуг.

image