Србија и Балкан

Хил: ЗСО на дневном реду у Бриселу, Приштина се труди

Само један дан након што су одржани избори у општинама на северу КиМ, које су Срби бојкотовали, а представници Албанаца прогласили победу, Хил је поручио да је "дијалог добио нови замајац"
Хил: ЗСО на дневном реду у Бриселу, Приштина се труди© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил поновио је данас да мисли да ће се на предстојећим разговорима у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу највероватније бити речи о предлогу за формирање Заједнице српских општина на КиМ.

"Мислим да ће на предстојећим разговорима бити говора о ЗСО. Као што сам и раније споменуо, споразуми који су потписани у присуству веома озбиљних људи из међународне заједнице морају да буду примењени", рекао је Хил одговарајући на питање новинара након конференције Америчке привредне коморе у Србији, преноси Танјуг.

Само један дан након што су одржани избори у општинама на северу КиМ који су Срби бојкотовали, а представници Албанаца прогласили победу, Хил је поручио да је "дијалог добио нови замајац".

"Мислим да постоји план за 2. мај и да је јасно да је ће бити изнет. Надам се да ће бити постигнут одржив прогрес када је дијалог у питању", рекао је Хил.

Он је рекао да је улога САД и међународне заједнице да убрза примену Бриселског споразума који је потписан 2013. године и чији кључни део, који се тиче и ЗСО, и даље није имплементиран.

"Људи у српским срединама на Косову морају да схвате како ће се остваривати њихова будућност, а то ће сигурно бити омогућено формирањем Заједнице српских општина", рекао је Хил. Хил није желео да коментарише резултате избора који су јуче одржани у четири општине на северу КиМ и додао да је америчка амбасада у Приштини објавила званично саопштење.

На питање да прокоментарише питање чланства тзв. Косова у Савету Европе, које би данас требало да буде на дневном реду те институције, Хил је рекао да је на Савету Европе да одлучи о том питању.

"Оставио бих Савету Европе да одлучи о пријему Косова. Јасно је да постоји труд када је у питању статус Косова", рекао је амбасадор САД у Србији, али није прецизирао шта подразумева под конкретним трудом, будући да је реч о територији чија квази власт свакодневно крши права Срба.

image