Србија и Балкан

Виола фон Крамон оптужује Београд због српског бојкота избора на КиМ

Фон Крамон је истакла жаљење због одсуства српских политичких представника и осудила наводно "застрашивање" других кандидата
Виола фон Крамон оптужује Београд због српског бојкота избора на КиМ© Milos Tesic/ATAImages

Известилац за Косово и Метохију у Европском парламенту Виола фон Крамон огласила се поводом јучерашњих избора на северу Косова и Метохије и истакла жаљење због одсуства српских политичких представника, осудила наводно "застрашивање" политичких опонената и оценила да се ЗСО мора успоставити што пре.

Она је навела да су избори за градоначелнике и избори за скупштину општина који су одржани у недељу, 23. априла, у општинама Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица били у складу са , како је рекла, "косовским правним оквиром".

Фон Крамон је истакла жаљење због одсуства српских политичких представника и осудила наводно "застрашивање" других кандидата.

"Дубоко жалим што је главна политичка снага на северу Косова, Српска листа, одбила да учествује на овим изборима и најоштрије осуђујем застрашивање свих оних који су желели да се кандидују или гласају у недељу", написала је фон Крамон у саопштењу.

Известилац за КиМ је навела да је бојкот наређен од стране српске власти у Београду и додала да је, по њеном мишљењу, такво понашање "неприхватљиво".

"После једног одлагања избора, бојкот који је оркестрирала српска владе у Београду, као и застрашивање опозиционих српских политичких лидера, неприхватљиви су и противни су демократским стандардима. Реторика која долази са највиших инстанци у Србији према косовским званичницима је жалосна и мора престати", наводи Фон Крамон.

Она је оценила  да је сада време да се Срби врате у институције и истакла да ће ЕУ радити на формирању ЗСО.

"Тренутни институционални и безбедносни вакуум мора да се реши дијалогом са локалним становништвом на северу Косова. Сада би требало олакшати трајни повратак косовских Срба у институције. Рад на успостављању ЗСО треба да се заврши што пре, пошто ће ЕУ блиско сарађивати са свим релевантним странама на поновном успостављању безбедности и нормалног живота за све грађане у овим општинама", навела је Фон Крамон.

image