Србија и Балкан

"Избори" на северу КиМ: Гласало 13 Срба, Самоопредељење прогласило победу

У четири општине на северу Косова и Метохије одржани ванредни локални избори
"Избори" на северу КиМ: Гласало 13 Срба, Самоопредељење прогласило победу© РТ Балкан

Према прелиминарним резултатима ЦИК-а, на ванредним изборима у четири општине на северу Косова, Самоопредељење је победило у Северној Митровици и Лепосавићу, док је Демократска партија Косова (ДПК) победила у Звечану и Зубином потоку, пренео је "Репортери".

На данашњим изборима на северу, гласало је свега 13 особа српске националности, што је тек 0,029 одсто Срба са севера Косова.

Изборе у општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавићу и Звечан организовала је Приштина, након што су Срби у новембру поднели колективне оставке у "косовским" институцијама.

У трци за градоначелнике општина на северу учествовао је један кандидат из српске заједнице и још 9 из редова Албанаца.

У 7 сати јутрос, отворена  су биралишта на ванредним локалним изборима. Полиција обезбеђује контејнере, око којих су постављене и безбедносне камере.

Српска листа позвала је на бојкот избора, захтевајући да се најпре испуне захтеви за формирање Заједнице српских општина и повлачење косовских специјалних јединица са севера.

Све најновије вести са Косова и Метохије могли сте да пратите из минута и минут уживо у блогу РТ Балкан.

  • 23. апр 2023 • 22:01

    22:01

    Прелиминарни резултати ЦИК-а: Самоопредељење победило у Северној Митровици и Лепосавићу

    Према прелиминарним резултатима ЦИК-а, на ванредним изборима у четири општине на северу Косова, Самоопредељење је победило у Северној Митровици и Лепосавићу, док је Демократска партија Косова (ДПК) победила у Звечану и Зубином потоку, пренео је "Репортери".

    На данашњим изборима на северу, гласало је свега 13 особа српске националности, што је тек 0,029 одсто Срба са севера Косова.

    На четири општине на северу, кандидате су углавном и имале само ДПК и Самоопредељење.

    Према прелиминарним резултатима из бирачких центара, у Северној Митровици кандидат Самоопредељења Ерден Атић освојио је 519 гласова. Иначе, Атић је на прошлим изборима, 2021. године, освојио 1.056 гласова.

    Кандидат ДПК-а, Улант Кељменди освојио је 186 гласова, а Бетим Османи из Грађанске иницијативе 75 гласова.

    У Лепосавићу је Самоопредељње, односно њихов кандидат Љуљзим Хетими, освојило 100 гласова, док је кандидаткиња ДПК Аљбуљена Бехљуљи Хетеми освојила 34 гласа.

    Лидер Партије косовских Срба Александар Јаблановић, иако је повукао кандидатуру, освојио је два гласа, јер је његово име остало на гласачком листићу.

    У Звечану је Иљир Пеци, кандидат ДПК, освојио 114 гласова, а Фетах Пеци из Самоопредељења 71 глас.

    Кандидаткиња Слађана Пантовић освојила је пет гласова. Она је на прошлим изборима, пре две године, освојила 86 гласова.

    Измир Зећири, из ДПК је у Зубином Потоку добио 196 гласова, а његов једини противкандидат из Самоопредељења, Фљатрон Хасани - 180 гласова.

  • 21:57

    Амбасадор Француске у Приштини: Избори са тако мало бирача не доприносе политичком решењу

    Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро оценио је, после избора у четири општине на северу Косова, да гласање са тако мало бирача не доприноси политичком решењу.

    Геро је на Твитер изразио жаљење због изостанка учешћа појединих партија.

    "Ови избори са тако мало бирача не доприносе политичком решењу. Жао нам је због изостанка учешћа појединих партија. Позитивна тачка: професионализам Косовске полиције, Кфора и Еулекса. Сада морамо применити Охридски споразум", наводи се у објави.

  • 21:40

    Амбасада САД у Приштини: Избори у складу са косовским уставом и законима

    Амбасада САД у Приштини саопштила је да је њихов став да су избори одржани данас у четири општине на северу Косова у складу са косовским уставним и законским захтевима, изразивши жаљење што нису све странке искористиле своје, како наводе, демократско право да учествују на данашњим изборима.

    У саопштењу објављеном на Твитеру наводи се да САД подржавају разнолику, инклузивну, мултиетничку демократију на "Косову" и изборе који су у њеној основи.

    "Жао нам је што све странке нису искористиле своје демократско право да учествују на данашњим изборима. Учешће на изборима помаже да се осигура да су лидери репрезентативни за популацију којој служе. Гласање је једна од кључних слобода демократских друштава", наводи се у саопштењу.

    Додаје се да САД препознаје напоре косовских званичника да бирачка места ставе на располагање грађанима који желе да остваре своје право гласа, уз минимизирање потенцијалних напетости.

    Такође, изражавају захвалност за професионализам Косовској полицији, Еулекс-у и Кфор-у у обезбеђивању безбедног окружења за одржавање избора.

    "Наставићемо да сарађујемо са свим релевантним странама у вези са наредним корацима. Такође, понављамо важност и нашу посвећеност пуној имплементацији Охридског споразума", саопштено је из Амбасаде САД.

  • 21:09

    Радоичић: Српски народ неће дозволити да им општине воде они који су освојили један или два одсто

    Потпредседник Српске листе Милан Радоичић захвалио је у своје и у име Српске листе српском народу из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на показаном патриотизму, достојанству, части и јединству поручујући онима који, како је истакао, мисле да са један или два одсто гласова могу да воде општине на северу, да им српски народ то никада неће дозволити.

    Радоичић је у саопштењу навео да је на Српској листи и српском народу на Косову да заједно са, како истиче, њиховом државом Србијом и председником Александром Вучићем наставе борбу за очување мира и права Срба да живе своји на своме.

    "Надам се да су сви добро разумели јасну поруку коју им је српски народ са севера Косова и Метохије данас послао. Живела Србија!", наводи се у саопштењу које потписује Радоичић.

  • 21:02

    Самоопредељење прогласило победу у Лепосавићу и Косовској Митровици

    Покрет Самоопредељење премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија прогласио је победу у општинама Лепосавић и северна Косовска Митровица на данас одржаним ванредним локалним изборима на северу КиМ.

    У Звечану и Зубином Потоку победили су кандидати Демократске партије Косова, наводи "Коха диторе", позивајући се на неименове изворе.

    Посланик Самоопредељења Арменд Муја рекао је да је кандидат Самоопредељења на северу Косовске Митровице Ерден Атић добио 65 одсто гласова, док је кандидат Самопредељења у Лепосавићу Љуљзим Хетеми добио више од 70 одсто гласова.

    Како наводи "Коха", у Зубином Потоку је Измир Зећири из Демократске партије Косова добио 196 гласова, док је Флатрон Хасани из Самоопредељења добио 180 гласова.

    У Звечану је Илир Пеци из Демократске партије Косова освојио 114 гласова, док је Фетах Пеци из Самоопредељења добио 73 гласа.

  • 20:28

    Ерден Атић : Ја сам нови градоначелник Северне Митровице

    Кандидат Самоопредељења за градоначелника Северне Митровице Ерден Атић изјавио је испред просторија покрета да је он нови градоначелник Северне Митровице и да ће бити градоначелник свих грађана.

    У овом тренутку испред просторија покрета у Бошњачкој махали је окупљено пар десетина људи који повремено узвикују "Ветевендосје", а прошла су и два возила Кфора, јавља наш репортер са лица места. 

  • 20:05

    Дрецун: Данашњи избори на КиМ су сумрак демократије

    Председник скупштинског Одобра за Косово и Метохију Милован Дрецун, изјавио је да је очекивано да излазност Срба на северу КиМ буде мања од један одсто и нагласио да данашњи избори представљају, најблаже речено, сумрак демократије.

    Срби су, како је оценио, данас јасно показали да не прихватају оно што Приштина покушава и супротставиће се томе.

    "Морамо да заузмемо снажан став да нема даљих разговора док се не формира ЗСО, док се не поништи ова фарса од избора, док се поново те четири општине не нађу под руководством српских представника изабраних пре две године на легалним изборима", рекао је Дрецун.

    Додао је да излазност мања од један одсто очекивана јер је водећа и заправо једина српска политичка снага - Српска листа, ставила јасно до знања да неће учествовати на тим лажним изборима.

    Данашњи избори су симулација избора, навео је Дрецун и додао да се избори који се одржавају у контејнерима, уз наоружане припаднике Приштине, са дугим цевима, одржавају само у земљама где влада војна хунта.

    Према његовим речима, Куртијева милитаристичка хунта данас је јасно ставила до знања да за њих не постоји српски народ на северу и да му ту није место.

    "Српски народ је данас јасно ставио до знања тој Куртијевој хунти да га никада неће натерати да прихватити лажну државу Косово и да ће живети у својој држави Србији", рекао је Дрецун.

    "Мало је рећи да су данашњи избори сумрак демократије. То су недемократски избори, то је нешто што је апсолутно неприхватљиво, нешто што је уперено против дијалога", рекао је Дрецун.

    На питање зар није сумрак демократије то што ће бити признати изборе на које је изашао један одсто бирача, Дрецун каже да је то политика Запада који очигледно Београду показује мишиће.

    "Када прихватите и прогласите да су легални овакви лажни избори, награђујете Приштину због свега што ради противно било каквом постизању компромиса и интересу српског народа, визном либерализацијом, почетком процедуре чланства у СЕ...онда тиме претите Београду и показујете да ћете без обзира шта Београд радио, ићи својим путем", рекао је он.

    Дрецун је нагласио и да нема конкретних потеза који би нам показали да Приштина жели да формира ЗСО.

    "Ово што се данас дешава показује да Приштина не жели да формира ЗСО. Проблем је што није формирана ЗСО, Срби су зато изашли из институција и зато што су тамо присутне терористичке јединице, наводно снаге Приштине. Отклоните те узроке и проблем се враћа у нормалу", рекао је он.

    Приштина иде супротним путем, Квинта то подржава, навео је Дрецун и додао да зато мисли да је све што се дешава на северу КиМ показивање мишића Београду, а показивали су их и 1999. године.

    "Хоће да се разговара о ЗСО, а сада су изашли са новом тезом - ако Срби не учествују на изборима онда не може бити ЗСО, јер то неће бити у политичком смислу општине са српском већином", навео је Дрецун.

    Како је нагласио, ситуација нас уводи у веома тешку позицију, јер ће Срби уз бојкот наводних руководстава општина, након ових избора, морати да организују свој живот. 

    "Председник Вучић ће веома снажно у Бриселу заступати став да ни за једну једину јоту не смемо да се повучемо од захтева да се прво формира ЗСО искључиво на основу Бриселског споразума, са потпуно јасним извршним надлежности, чему мора да се дода апсолутно повлачење приштинских терористичких формација са севера, јер се спремају да убаце војску", рекао је Дрецун.

    Председник скупштинског Одбора нагласио је да би нови челници општина, Албанци, могли да доносе одлуке супротне интересу српског народа.

    Могли би, како каже, да доносе одлуке и о национализацији српске земље за базу тзв. војске Косова.

    "Онога тренутка када руководство те четири општине пређе у руке Албанаца, тог тренутка можемо очекивати потпуну офанзиву у довршавању потпуне окупације и милитаризације севера КиМ", рекао је Дрецун и нагласио да је Запад јасно показао да му није стало до договора и да је споразум о нормализацији - фарса.

  • 20:02

    ЦИК: Гласало 3,47 одсто бирача

    Према подацима приштинске централне изборне комисије, на ванредним изборима у четири општине на северу Косова и Метохије - Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, гласало је 1.567 бирача од укупно 45.095, односно 3,47 одсто.

    Према подацима ЦИК-а, у Северној Митровици је гласлао 837 бирача (4.62 одсто),
    у Зубином Потоку гласачко право искористило је 385 бирача (5.78 одсто), у Звечану је гласало 204 лица (2.92.одсто), а у Лепосавићу 141 особа (1.06 одсто).

    Председник ЦИК-а Крешник Радонићи рекао је на конференцији за новинаре по завршетку избора да је излазност била мала, те да се изборни дан завршио без инцидената.

  • 19:32

    У насељу Три солитера гласало 22 бирача од уписаних 1.200

    У 19 сати затворено је 13 бирачких места у контејнерима и још шест у школама на северу КиМ.

    Бирачко место у насељу Три солитера затворено је тако што су се на вратима контејнера појавила два члана бирачког одбора, погледали лево и десно да ли има бирача који долазе, а пошто није било ниједног на видику, замандалили су врата на контејнеру, јавља наш репортер са терена.

    На овом бирачком месту са око 1.200 уписаних бирача, до 18 сати гласала су свега 22 бирача.

    Затварање бирачког места надгледале су најмање три полицијске патроле стациониране у близини и још две патроле Кфора које су све пратиле са око 50 метара даљине.

    За сада није јасно да ли се двадесетак гласова пребројавају у контејнеру или ће на пребројавање бити отпремљени у бирачки центар у Косово Поље. Споља се сада не може видети шта се дешава у контејнеру јер су врата затворена.

    Један прозор прекривен је белим папиром, а контејнер изнутра осветљава трепераво светло од агрегата који ради иза контејнера.

  • 19:21

    Петковић: Гласало 13 Срба, избори антидемократски

    "Од укупног броја уписаних бирача на северу Косова и Метохије - а њих је 45.095 - данас је гласало 1.566 Албанаца и 13 лица српске националности, односно 3.47 одсто", рекао је на конференцији за медије Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије.

    Он је оценио да су избори били антидемократски и подсетио да су се одржавали у контејнерима које је обезбеђивала косовска полиција.

image