Србија и Балкан

Начелник КБЦ "Косовска Митровица": Куртију је остало још само жицу да развуче

Сада на северу КиМ имамо контејнере, а довели су и 1.000 полицајаца који су утренирани за сваку врсту интервенције. Страх је оправдан да ће то остати ту, јер Курти само смишља нове начине како да заплаши и протера Србе, каже Милан Ивановић
Начелник КБЦ "Косовска Митровица": Куртију је остало још само жицу да развуче© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Изборе на северу Косова и Метохија симболично су обележили привремени контејнери за гласање које су поставиле приштинске власти. Фијаско избора и гласање свега 13 Срба потврдило је њихову нелегитимност, а иза свега тога већ се назире већа забринутост српске заједнице. 

Један од бројних разлога су поменути контејнери, за које постоји бојазан да ће се од привремених објеката претворити у пунктове специјалне полиције Косова.

Милан Ивановић, начелник у КБЦ "Косовска Митровица", један је од оних који се прибојавају оваквог сценарија. Он за "Курир" каже да је страх Срба оправдан, јер су сличну ситуацију имали с привременим пунктовима на Јарињу, Брњаку и Бистричком мосту. 

"Приштина је користила сваку ситуацију да је за Србе направи неподношљивом. Контејнери које су сада поставили за Србе су злокобни, јер опомињу на случај кад су, након уклањања барикада, постављене привремене бараке које до данас, не само да нису уклоњене већ су дорађене, па су постале утврђени бедеми с бетонским препрекама и џаковима песка, опасане огромним лежећим полицајцима. Сада на северу КиМ имамо контејнере, а довели су и 1.000 полицајаца који су утренирани за сваку врсту интервенције. Страх је оправдан да ће то остати ту јер Курти само смишља нове начине да заплаши и протера Србе", објашњава Ивановић.

Он сматра да после оваквих избора, на којима је сваки 30. човек изашао на гласање, ситуација никад гора није била. 

"Никад ужасније нам није било. Курти ће сад да постави своје намеснике, које не можемо да доживљавамо другачије него као шефове концентрационог логора у ком живимо. Њему је остало још само жицу да развуче", поручује Ивановић. 

image
VV inauguration
banner