Србија и Балкан

Курти би да сам пише статут ЗСО, иако се Приштина одавно обавезала како треба да изгледа

Говорећи о предстојећем састанку представника Београда и Приштине 2. маја, он је рекао да је на ЕУ да утврди дневни ред
Курти би да сам пише статут ЗСО, иако се Приштина одавно обавезала како треба да изгледа© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је био спреман да сам напише нацрт статута Заједнице српских општина (ЗСО), али да, према његовим речима, тако нешто нису прихватиле друге стране на састанку у Охриду у марту.

Говорећи о предстојећем састанку представника Београда и Приштине 2. маја, он је рекао да је на ЕУ да утврди дневни ред, преноси портал Репортери.

"На охридском састанку сам се договорио да ћу написати нацрт статута, али са три принципа која треба да буду прихваћена. Тако нешто је одбијено и од посредника, који су ми рекли да то треба да уради управљачки тим, као резултат претходних договора у Бриселском дијалогу пре једне деценије", рекао је Курти.

Он се осврнуо и на изборе у четири општине на северу КиМ, који су одржани у недељу.

"Континуирано смо водили кампању. Имао сам састанке и кампању су водили кандидати за градоначелнике тамошњих општина. Али никада није било жешће кампање против косовских Срба коју је водио и финансирао Београд, а спроводили криминални елементи", тврди Курти.

Курти је заборавио да се Приштина Бриселским споразумом из 2013. као и договором из 2015. године обавезала да ће формирати Заједницу српских општина стриктно према договору, у одређеном формату и са тачно наведеним надлежностима.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у реакцији на изјаву Куртија казао је да је премијер привремених приштинских институција признао да нема појма о дијалогу и постигнутим споразумима.

"Аљбин Курти нам из дана у дан показује своје аутократско лице, а сада је пред свима јавно признао да појма нема о дијалогу и постигнутим споразумима. Уместо да сакрије своју срамоту, он се још јавно тиме хвали да није дорастао дијалогу и преговорима са председником Александром Вучићем", навео је Петковић у саопштењу.

Он је констатовао и да Курти, ако за 10 година није научио да Статут ЗСО пише Управљачки тим, а требало је то да научи још из периода када је слао Бриселски споразум на Уставни суд - неће ништа научити ни за још 10 година.

"Нека се Курти, ипак, задржи на писању објава на друштвеним мрежама, то су његови домети, а озбиљан посао је на експертима из Управљачког тима, који треба да резултате свог рада у складу са споразумима представе дијалогу на високом нивоу", закључио је Петковић.

image