Србија и Балкан

Бивши шеф грчке дипломатије: Атина гласањем у Савету Европе не доприноси миру на Балкану

Комитет министара Савета Европе на седници одржаној јуче одлучио је да се покрене процедура за разматрање захтева Косова за пријем у ту организацију
Бивши шеф грчке дипломатије: Атина гласањем у Савету Европе не доприноси миру на Балкануwww.globallookpress.com © Panoramic

Бивши министар спољних послова Грчке Јоргос Катругалос изјавио је да гласање Грчке у Савету Европе кад се одлучивало о захтеву тзв. Косова за отпочињање процедуре за пријем у ту организацију не доприноси миру и стабилности на Балкану.

Катругалос је на Твитеру нагласио да би Грчка увек требало да промовише мир и стабилност на Балкану и да подржава обострано прихватљиве кораке и решења.

"Овом циљу не доприноси одлука Владе да се у гласању за пријем Косова у Савет Европе разликује од других земаља ЕУ које не признају Косово, попут Шпаније, Румуније и посебно Кипра, које су гласале против. О овом ставу није се разговарало са политичким снагама, иако се њиме, без објашњења, мења чврсти грчки став. Истовремено, то слаби улогу посредника коју би Грчка требало да има у региону", поручио је Катругалос.

Комитет министара Савета Европе на седници одржаној јуче одлучио је да се покрене процедура за разматрање захтева Косова за пријем у ту организацију.

Против овог предлога биле су Румунија, Кипар, Шпанија, Азербејџан, Грузија и Србија, али и Мађарска иако је држава признала независност Косова.

Највеће изненађење биле су земље које су биле уздржане: БиХ, Грчка, Словачка, Молдавија и Украјина.

Док су за предлог гласале 33 земље, Велика Британија, Турска, Шавјацарска, Шведска, Сан Марино, Португал, Пољска, Норвешка, Холандија, Малта, Монако, Луксенбург, Литванија, Летонија, Лихтенштајн, Италија, Ирска, Исланд, Немачка, Француска, Финска, Естонија, Данска, Чешка, Бугарска, Белгија, Аустрија, Молдавија а из региона Црна Гора, Словенија, Северна Македонија, Хрватска и Албанија.

image