Србија и Балкан

Министар одбране БиХ: Мирни разлаз значи рат; Реаговала Бањалука

Зукан Хелез не може да се носи са одговорном функцијом на коју је именован, сматра заменик министра одбране у Савету министара Босне и Херцеговине Александар Гогановић и саветује му да преузме министарство пољопривреде које често спомиње
Министар одбране БиХ: Мирни разлаз значи рат; Реаговала БањалукаGetty © Sean Gallup / Getty Images

Заменик министра одбране у Савету министара Босне и Херцеговине Александар Гогановић изјавио је да је разочаран чињеницом да ресорни министар Зукан Хелез у својим изјавама призива рат у БиХ, те поручио да то не сме да чини нико, а камоли они који воде Министарство одбране.

Гогановић сматра да Хелез не може да се носи са одговорном функцијом, на коју је именован.

"Осећам велико разочарање када прочитам изјаве у којима Хелез призива рат у БиХ. Мир је императив за који сви морамо искрено да се залажемо", навео је Гогановић за Срну, реагујући на изјаву Хелеза да је "мирни разлаз - рат".

Гогановић је поручио да се у високој политици не бори оружјем, него дипломатијом и политичким надмудривањем, а ако Хелез није дорастао томе, онда "тројка" треба да га предложи за министра пољопривреде у Влади Федерације БиХ, које често спомиње.

"Ако Хелезу сметају одређене изјаве званичних представника Републике Српске нека буде мудар политичар и позове на дијалог да уочимо проблеме и заједно их решавамо. Претити ратом је крајње неозбиљно и неодговорно према грађанима, а посебно младима", упозорио је Гогановић.

Он је напоменуо да ЕУФОР једини има мандат да оцењује безбедносну ситуацију у БиХ и да они раде по својим унапред утврђеним плановима, а не по нечијим жељама и захтевима.

"Са ЕУФОР-ом имамо одличну сарадњу, али немамо право да им наређујемо и да их размештамо, као што то тврди Хелез. Усудио бих се рећи да су његове изјаве крајње непоштовање према команданту ЕУФОР-а", истакао је заменик министра одбране.

Гогановић је позвао на смиривање тензија и на дијалог и подсетио да према Дејтонском споразуму ниједна одлука не може да се донесе без сагласности два ентитета и три народа.

Он је поручио неодговорним политичарима из Сарајева да прихвате ту чињеницу ако желе добро БиХ и њеним грађанима, као што то тврде у медијима.

image