Србија и Балкан

Објављен распоред преговора у Бриселу: Прво усвајање Декларације о несталима, па расправа о ЗСО

Састанак ће почети у 18 сати, а након њега очекује се изјава медијима коју ће дати Борељ
Објављен распоред преговора у Бриселу: Прво усвајање Декларације о несталима, па расправа о ЗСО© Tanjug/Olivier Matthys, Pool Photo via AP

Европска унија објавила је програм наредне рунде преговора Београда и Приштине који ће се одржати 2. маја у Бриселу. Учешће су потврдили председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Домаћин састанка биће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а присуствоваће и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Састанак ће почети у 18 сати, а након њега очекује се изјава медијима коју ће дати Борељ.

"На састанку ће бити речи о примени Споразума о путу нормализације између Косова и Србије. Од страна се очекује да усвоје Декларацију о несталим лицима као прву тачку дневног реда, након чега ће уследити презентација односно расправа о првом нацрту статута Заједнице општина са српском већином на Косову", наводи се у саопштењу Брисела.

Портпарол Европске уније Петер Стано данас је на конференцији за новинаре у Бриселу рекао да ЕУ, као посредник, покушава да помогне Београду и Приштини да постигну напредак у дијалогу и да испуне своје обавезе и да не спекулише о, како је рекао, "шта ако" питањима.

"ЕУ као посредник покушава да помогне обема странама на постигну напредак, да иду напред у процесу дијалога и да испуне своје обавезе. Заједница српских општина је нешто што је већ договорено и треба да буде имплементирано, као и бројне ствари које су договорене и исто тако треба да буду испуњене. Ми идемо напред, радимо све што можемо да помогнемо обема странама да направе неопходан напредак ка имплементацији," рекао је Стано и додао је да ЕУ не спекулише о "шта ако" питањима, одговарајући на питање новинара да ли ће бити нових састанака и рокова у случају да не буде напретка по питању формирања ЗСО.

image