Србија и Балкан

Боцан-Харченко о извештају ЕП: Траже већу слободу медија, а захтевају да се угаси РТ Балкан

Билчик је незадовољан и објективном реалношћу, да све већи број Срба (а, да приметимо, увек су били у апсолутној већини) подржава Русију, навео је руски амбасадор
Боцан-Харченко о извештају ЕП: Траже већу слободу медија, а захтевају да се угаси РТ Балкан© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Извештај о Србији који је одобрио Комитет за спољну политику Европског парламента је још један пример дезинформација, пристрасности и отвореног извртања чињеница, оцењује је амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко је размотрио чињенице наведене у неколико тачака извештаја, објашњавајући лицемерје Запада.

"Позивајући руководство Србије да се и даље залаже за слободу медија, Билчик озбиљно упозорава да се у последње време шире 'руске информације о рату у Украјини'. У истом контексту, он категорички захтева да се затвори РТ Балкан. Односно, према Билчику, слободу медија треба свести на истицање само једног мишљења – западног", поручује Боцан-Харченко.

"Европски посланик не гнуша се и бахатог мешања у унутрашње послове суверене Србије", наводи руски амбасадор, подсећајући како је "изражавао неслагање са именовањем Александра Вулина на место шефа Безбедносно-информативне агенције".

"Све то, што је симптоматично, комбинује се са хваљењем од стране званичника ЕУ режима косовског 'премијера' Аљбина Куртија у извештају о 'Косову'", указује Боцан-Харченко и додаје:

"Билчик је незадовољан и објективном реалношћу, да све већи број Срба (а, да приметимо, увек су били у апсолутној већини) подржава Русију. Односно, Београду се даје директива: да елиминише ову објективну реалност", истиче амбасадор.

Он је поручио да европарламентарци измишљају чињенице, које су веома лако проверљиве.

"И како можемо оценити да Билчик употребљава – не у неком креативном саставу, већ у званичном документу – измишљене чињенице о 'нетранспарентности Руско-српског хуманитарног центра', који је увек отворен за оне који желе да се упознају са његовим радом и могућностима, о наводном регрутовању у Србији држављана у редове ПВК 'Вагнер'?", упитао је амбасадор, реторички додајући: 

"Зар не мрзи европске парламентарце да податке за своје псеудо-извештаје узимају на информационој депонији?"

image