Србија и Балкан

Усвојен Билчиков извештај: Одбор ЕП за спољне послове тражи затварање РТ Балкан и Спутњика

У извештају о Србији усвојен је и амандман којим се изражава жаљење због и даље ниског нивоа усклађености Србије са спољном политиком ЕУ, посебно у контексту рата у Украјини
Усвојен Билчиков извештај: Одбор ЕП за спољне послове тражи затварање РТ Балкан и Спутњика© Yandex

Одбор за спољне послове Европског парламента (АФЕТ) усвојио је извештај и компромисне амандмане на извештај о Србији известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика са 43 гласа "за", шест "против" и пет "уздржаних". У извештају се, између осталог, Србија позива да се усклади са одлуком Савета о обустављању радиодифузних активности РТ Балкан и Спутњика.

У извештају се осуђује отварање канцеларије РТ у Београду и покретање онлајн-сервиса вести на српском језику, позивају се српске власти да се супротставе хибридним претњама и ускладе са одлуком Савета о обустављању радиодифузних активности РТ Балкан и Спутњика у оквиру борбе против дезинформација.

У извештају се изражава забринутост због закаснеле имплементације медијске стратегије и акционог плана и позива влада да повећа транспарентност власништва и финансирања медија и осигура независност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

"ЕП жали због чињенице да је РЕМ доделио четири националне фреквенције каналима који су у прошлости кршили новинарске стандарде и позива на доделу пете фреквенције, кроз транспарентан и непристрасан процес", додаје се у извештају.

Усвојен је и амандман којим се изражава жаљење због и даље ниског нивоа усклађености Србије са спољном политиком ЕУ, посебно у контексту рата у Украјини и подвлачи чињеница да Србија, као земља кандидат, мора да се придржава принципа и политике ЕУ.

"Примећује се усклађивање Србије са ЕУ у гласању за релевантне резолуције Генералне скупштине УН и суспензију Русије из Савета за људска права. Међутим, ЕП изражава жаљење због чињенице да Србија доследно није успевала да се усклади с рестриктивним мерама ЕУ против Русије, као и због блиских односа Србије с Русијом", пише у извештају.

Такође, констатује се да су кључне компоненте српске спољне политике у директној супротности са ставовима ЕУ, укључујући потписивање споразума којима се утврђују заједнички спољнополитички приоритети Србије и Русије за период 2023–2024. и састанке с високим званичницима из Русије који се налазе на листи санкција ЕУ.

Уз информацију да је његов извештај о Србији за 2022. усвојен, Билчик је на Твитеру објавио и да ће пленарна дебата Европског парламента у Стразбуру о Србији бити одржана 9. маја.

"Пленарна дебата о Србији ће се одржати 9. маја у Стразбуру, а коначно гласање 10. маја. Била ми је част да током овог мандата служим као известилац ЕП за Србију", навео је Билчик.

Усвојен и извештај о тзв. Косову

Одбор за спољне послове Европског парламента усвојио је и извештај о тзв. Косову известиоца ЕП за "Косово" Виоле фон Крамон са 44 гласа "за", осам "против" и три "уздржана", а и о њему ће се гласати на предстојећој пленарној дебати у Стразбуру.

Приштина је похваљена за напредак у борби против корупције и организованог криминала, као и за управљање миграцијама и усклађеност са спољном и безбедносном политиком ЕУ, наводи се у саопштењу ЕП.

Према извештају, темпо приступног процеса тзв. Косова у ЕУ зависи од нормализације односа са Србијом, а посланици су позвали владу у Приштини и представнике косовских Срба да се обавежу на искрен дијалог ради повећања међусобног поверења.

Извештај изражава и забринутост због неефикасног правосуђа на тзв. Косову, те позива да се заштите независност, ефикасност и интегритет правосудног система, као и да се унапреди сарадња са цивилним друштвом при доношењу одлука и спрече кажњавања новинара и активиста.

"Надам се да ће Охридски споразум и спровођење свих претходних споразума у дијалогу Београда и Приштине донети корист Косову и допринети нормализацији односа са Србијом", рекла је Фон Крамонова.

Европски парламент припремио је, поред извештаја о Србији и тзв. Косову, извештаје о другим земљама Западног Балкана, и они ће средином маја добити своју финалну форму за сваку земљу за 2023. годину, након пленарне седнице ЕП.

Ови извештаји имају само консултативну улогу и нису правно обавезујући ни за земље чланице, нити за остале европске институције.

image