Србија и Балкан

Курти отима дедовину Србима и на њој гради војне и полицијске базе

Привремене приштинске власти покренуле процедуру за доношење закона о експропријацији српског земљишта на северу КиМ и потпуно занемариле тужбе које је правни тим у име оштећених Срба упутио косовском правосуђу
Курти отима дедовину Србима и на њој гради војне и полицијске базеwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Новим законом Аљбин Курти жели да легализује и своје такозване војне базе, полицијске објекте и прогласи их јавним интересом, с тим што има у плану да отме, а самим тим и легализује шири потез земље који води до таквих објеката, упозорава потпредседник Српске листе Славко Симић.

"Јединство које имамо са нашим народом у намери да сачувамо оно што је наше, биће јаче од сваке противправне силе Приштине, а јединствен и миран отпор биће одговор на сваки противправни и насилни покушај Приштине да присваја туђу земљу", каже Симић за "Политику".

Како поручује, Приштина је узурпирала српску земљу, али је никада неће одузети и присвојити.

На овај начин потпредседник Српске листе коментарише то што су привремене приштинске власти покренуле процедуру за доношење закона о експропријацији српског земљишта на северу Космета и потпуно занемариле тужбе које је правни тим у име оштећених Срба упутио косовском правосуђу.

Ова мера могла би да проузрокује нове тензије и сукоб у том делу Космета. Наиме, од средине прошле године Приштина, на челу са премијером привремених институција Куртијем, бесправно је одузела више од десет хектара земље у Зубином Потоку, у делу званом Бранково брдо и нелегално је проширила полицијске базе у Брњаку за потребе специјалне јединице косовске полиције – Росу. 

У Звечану је у децембру нелегално поставила пункт Росу, које са дугим цевима даноноћно претресају возила. Уз све то почетком фебруара ове године Приштина је започела, па прекинула, радове на отетој земљи у општини Лепосавић, у селима Засеље и Дрен, планирајући да на 83  хектара изгради полицијску, а према многим тумачењима и војну базу.

Такође, надомак административног прелаза Јариње, у делу где се до пре десет година налазио стари пункт, односно прелаз, приштинска привремена администрација нелегално је на српској земљи подигла базу специјалне јединице косовске полиције уз утврђење од бетонских блокова, а заузела је и брдо изнад полицијске базе где је некада била "мини-база" француског Кфора, где су постављени рефлектори и надзорне камере.

У плану Куртија, који отимачину назива "потребама од јавног значаја", јесте да изгради базу и у чисто албанском селу Коштуново, у општини Лепосавић.

Поводом закона који је у процедури директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у саопштењу истиче да "Приштина дословно жели да легализује отимачину земље на северу Косова и да на њој граде војне и полицијске базе". Навео је да "буквално било који српски објекат или земљу у коју Курти упери прст, власти у Приштини могу прогласити јавним интересом и на том месту градити нелегалне полицијске и војне базе".

Најновију одлуку Куртија оштро је осудио и Славко Симић рекавши да Курти у тајности припрема нови антисрпски закон о експропријацији земље, отварајући пут за легализацију отимања земље српских домаћина на северу Космета.

"Приштина несумњиво на терену спрема ново правно насиље које је директно уперено против опстанка српског народа. Планира да отме земљу српским домаћинима да би изградио војне и полицијске базе, а све би то да покрије наводним законом. Заједно са нашом државом Србијом, правним тимом Канцеларије за КиМ, невладиним сектором и нашим народом, политички представници Срба адресираће овај проблем на све релевантне међународне адресе", каже Симић.

Како је додао, веома је важно да пре свега међународна заједница реагује и да спречи да овакав противправни акт уђе у скупштинску процедуру.

На питање како ће Срби да реагују ако Приштина поново крене са радовима у делу брда које се делом ослања на српска села Дрен и Засеље, које су обуставили након даноноћног дежурства Срба од почетка фебруара ове године, Симић каже: "Очигледна је намера Приштине да бруталним правним насиљем изазове сукобе и да покуша да се обрачуна са српским привредницима, пољопривредницима, лекарима, учитељима, професорима и свима који се противе отимачини српске земље у Лепосавићу и Зубином Потоку".

Поручује да ће Срби у Дрену одлучно, јединствено и мудро, на миран начин бранити своју дедовину, као што су то и до сада чинили.

"Њихов глас је чула комплетна међународна заједница, због чега је Курти морао да обустави своје опасне планове. Сада видимо да жели да донесе нови закон којим би ту отимачину легализовао", каже Симић.

Подсетимо, у делу магистралног пута Косовска Митровица - Лепосавић и даље ка Јарињу, у делу званом Абрашки луг три месеца даноноћно дежурају Срби у намери да спрече Приштину да крене са изградњом полицијске базе на брду Ђоковац. Присутан је велики број припадника Росу, који су распоређени дуж целог овог брда, пише "Политика".

Такође, припадници Росу упадају у село Засеље, које се наслања на насеље Лешак.

image