Србија и Балкан

Вучић: Градећи подижемо привреду

Председник Србије Александар Вучић присуствује отварању деонице Моравског коридора, на делу од Појата до Макрешана
Вучић: Градећи подижемо привреду© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствује отварању дела Моравског коридора од Појата до Макрешана.

"Данас је за нас велики дан, јер и за десет и педесет и сто година овим аутопутем ће ићи људи. Време је највећи господар, каже наш народ. Цитирајући Његоша, боље бисмо рекли 'поколења дела суде'. Радили смо много да бисмо постигли овакве резултате", рекао је Вучић захваљујући страним партнерима на овом пројекту.

На деоници се, каже, налази седам мостова и три надвожњака.

"Показује да можемо да градимо и у тешким временима, да грабимо ка будућности", истакао је председник.

Србија јача и уздиже се, истиче Вучић.

"Од пресудног је значаја да ова инвестиција доведе привреднике из свих крајева света, да улажу новац, да и ми овде улажемо новац и да кренемо да враћамо људе који су отишли из Србије", нагласио је председник, додајући да градећи сваки нови пут "као да градимо читав нови свет".

Он је поручио да је ово најшири аутопут у Србији, тридесет метара је широк, односно за 1,60 метара шири од осталих, а на њему ће бити стубови, сада за 4Г, а касније и за 5Г мрежу.

"Крушевац, као осми град по величини у Србији добија ову велику ствар, али то је питање и за Ћићевац, Варварин, Трстеник, али и све нас који идемо ка Копаонику. Ово су Чарапани сањали 50, 60 година, док су им сви говорили да ће да буде аутопут, али га није било", рекао је Вучић, најавивши додатна улагања у овом региону.

Председник је рекао да је то пут који спаја запад и исток Србије, и саобраћајница која ће привући нове инвеститоре.

"Пола милиона људи живи на овом коридору, али много више од тога ће бити повезано, и са Београдом и са Нишом и са Западном Србијом", рекао је председник и додао да је задовољан како пут изгледа.

За инвеститоре је, каже, увек потребно времена, а они недостају у Ћићевцу, Варварину и Појатама. 

"Ускоро отварамо 11 км до Кошева, до краја 2024. деоница Прељина- Адрани, и све до краја биће завршено до 2025. године. За две године имаћете најшири, дигитализовани аутопут", навео је Вучић.

Свуда у Европи свету, како каже, сада постоји проблем, а ММФ је смањио прогнозу за цео свет за стопу раста са 2,9 на 2,8.

"И како су смањили ту стопу раста, а она ће се смањивати још, еврозона је са 0,9 на 0,8. Зашто је то важно? Кад нема раста, тад се смањује потрошња, нема повећања плата и пензија, и то ће се наравно и на нас одразити. И зато ми сада правимо планове за неке нове пројектне и енергетске и инфраструктурне, да бисмо ми могли да утичемо за раст. Јер када скоче каматне стопе, људи неће да узимају кредите за станове, па чекају, па вам стоји грађевинска индустрија", рекао је председник истичући да градећи, држава подиже привреду.

Вучић тврди и да данас Србија има на рачуну 4,35 милијарди евра и да никада у историји није била толико ликвидна.

Он је на првој тачки те деонице, код наплатне рампе Ћићевац одржао радни састанак са премијерком Аном Брнабић и министрима у Влади, са извођачима радова, директором "Коридора Србије" Александом Антићем и директором "Путева Србије" Зораном Дробњаком, а затим се сусрео и са амбасадором Сједињених Америчких Држава и амбасадорком Уједињеног Краљевства, као и представницима конзорцијума који изводи радове. 

Након састанка, председник и чланови Владе панорамским аутобусом прошли су деоницу која је завршена у дужини од 16,8 км, између Појата и Макрешана.

До октобра би требало да буде завршено додатних 10,7 километра ове саобраћајнице, до Кошева, чиме ће Крушевац бити повезан са аутопутем.

То је прва "паметна" саобраћајница у нашој земљи, изграђена са комплетном оптичком инфраструктуром.

Пре обиласка Моравског коридора Вучић је посетио манастир Љубостињу где је присуствовао јутарњој литургији и поклонио се гробу свете мученице кнегиње Милице.

image