Србија и Балкан

Чувени грчки новинар о гласању у СЕ: Мицотакисова бесрамна неправда

Срби су нација, "можда једина на планети" с којом Грци имају братски, а не само пријатељски однос, истиче Јоргос Харваљас
Чувени грчки новинар о гласању у СЕ: Мицотакисова бесрамна неправда© Oli Scarff/Getty Images

Грчка је први пут, за разлику од Кипра који је гласао против у Савету Европе, изабрала "непоштени пут уздржаности", написао је у ауторском тексту за викенд издање атинског дневног листа "Демократија"  угледни грчки новинар Јоргос Харваљас.

Кирјакос Мицотакис се, како је он навео, а пренео Танјуг, показао способним за ову "бесрамну неправду" према нацији, "можда јединој на планети", са којом Грци имају братски, а не само пријатељски однос.

За Србе је данас, како истиче, питање Косова и Метохије "егзистенцијално питање".

"Осим што бране колевку свог историјског и верског наслеђа, одржавање међународног статуса 'непризнавања' косовске хибридне државе једино је оружје одбране од албанског експанзионизма који непрестано показује зубе на Балкану", наглашава Харваљас.

Грчка је, подсећа, међу пет држава чланица ЕУ које не признају Косово као суверену и независну државу, али грчки став је "почео да показује напрслине".

"И то, иако су 'премијер' и 'председник' пљачкашке државе, која је недавно, уз охрабрење Немаца и Американаца, такође поднела захтев за чланство у ЕУ, више пута фотографисани са гравурама 'Велике Албаније' која сеже до Превезе, укључујући и Крф", подсетио је он.

Уместо да их "доведе у ред" због такве "шале", Мицотакис, по Харваљасовом мишљењу, не пропушта прилику да "кокетира са безобразним Рамом", док је, како примећује новинар "Демократије", број посета грчких владиних изасланика Приштини, "без икаквог разлога" повећан.

Још прошлог децембра је овај аутор написао, да да би, ако размишља о промени стабилне грчке политике непризнавања Косова како би се додворио Немцима, Мицотакис "починио национално понижење и невиђено непоштовање према осећањима огромне већине грчког народа. Баш као што је урадио и са испоруком оружја Украјини."

Истовремено би, наглашава, успео да неповратно поремети односе са "јединим савезником" у запаљивом балканском суседству.

Харваљас се пита и "какву је компензацију и корист" Мицотакис обезбедио за овај заокрет у односима према Србији и "Косову".

"И за чији рачун? Грчке или његов лично?"

Новинар истиче и да је опште познато да су Немци по сваку цену заинтересовани за интеграцију "Косова" у европске колективне структуре, јер сматрају да то служи њиховим геостратешким тежњама.

"Једно од главних питања које је новинарка Дојче велеа поставила Алексису Ципрасу током његове недавне посете Немачкој било је да ли ће, у случају да постане премијер, признати Косово! Ципрас је општом формулацијом избегао замку, али се чини да је актуелни премијер дао обећања Немачкој, а можда и америчкој страни, која је такође заинтересована за европску перспективу свих Албанаца", примећује аутор.

Он поставља питање и којим тачно кодексом вредности се у европским структурама може промовисати кандидатура једне "склепане државе, скровишта за трговце дрогом и других криминалних елемената".

"Каква је то Европа која жели да интегрише непокајане УЧК-овце, ситне лопове и изгреднике? Којим тачно идеалима Европска унија по мери Берлина треба да служи?", пита се Јоргос Харваљас.

image